turkmenistan-da-hali-bayrami

Türkmenistan’da Halı Bayramı

Türkmenistan’da, her yıl Mayıs ayının son Pazar günü, Halı Bayramı olarak kutlanıyor.

27 Mayıs 2019 09:12

Aşkabat’taki kutlamalar, Türkmenistan Meclis Başkanı Gülşat Mammedova’nın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un mesajını okumasıyla başladı. Devlet Başkanı mesajında, Halı Bayramı’nı kutladıktan sonra, Türkmen halısının kadimden günümüze intikal eden bir kültür hazinesi olduğunu belirterek,  Ulusal Bayrağın üstünde yer alan beş halı motifinin, Türkmen halkının barış, birlik ve bayındırlığının bir alameti olarak gökyüzünde parladığını ifade etti.

Daha sonra, Devlet Halı Müzesi’nde  düzenlenen halı sergisinin açılışı yapıldı. Halı Müzesi’nde açılan sergide, Türkmen halıcılar tarafından üretilen ipek ve yün halılar, geleneksel ve modern halı dokumacılığında kullanılan ekipmanlar, halı aksesuarları, iplik boyamasında kullanılan doğal ürünler ile halı dokuma kültürü ziyaretçilere tanıtıldı. Ziyaretçiler halı müzesinde bulunan antik halılar ve Guinnes rekorlar sertifikası almış olan 301 metrekarelik halıyı da görme imkanı buldular.

1992 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının son Pazar günü kutlanan Halı Bayramı; Türkmenlerin, At Bayramı’ndan sonra en çok önem verdiği tematik bayramlarından biri. Türkmenistan bayrağını, ülkenin 5 eyaletinde dokunan 5 ayrı halı deseninin süslemesi, bunun en belirgin göstergesi.  Devletin ve Türkmen halkının konuya  “kültür varlığı” olarak bakması ve sahip çıkması, hem geleneksel yöntem ve desenlerle halı dokumayı hem de geleneksel birikimden yararlanarak modern imkanlarla yapılan halı üretimini  teşvik ediyor.

Halı bayramında  kutlamalar, yalnız Aşkabat’ta değil; ülkenin tüm önemli merkezlerinde yapılıyor. Kutlamalar çerçevesinde, vilayetlerde halı sergileri açılıyor, halı yarışmaları ve halk konserleri düzenleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Halı Bayramı, Aşkabat,

Diğer Haberler