turkmenistan-da-halk-maslahati-toplantisi-basladi

Türkmenistan’da “Halk Maslahatı” toplantısı başladı

Türkmenistan'ın Halk Maslahatı”(Halk Konseyi) toplantısı, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Aşkabat Ruhiyet Sarayı'nda yapılıyor.

25 Eylül 2018 14:35

Türk tarihinin önemli devlet geleneklerinden biri olan “Aksakallılar Meclisi” nin devamı niteliğinde olan, eski adıyla “Yaşulular Maslahatı” bu yıl Başkent Aşkabat’da yapılıyor. Hükümetin devlet politikalarını ve ülke gündemindeki sosyal, ekonomik, politik ve benzeri sorunlarını ülkenin ileri gelenleri ile istişare ederek çözen Halk Maslahatı Meclisi, Türkmenistan’da milli iradenin tecelli ettiği en yüksek temsil organı niteliğinde bulunuyor.

Vilayetleri temsilen gelen yaşlılar, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, Kamu kurumlarının başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite yöneticileri ve öğrencileri ile Türkmenistan’ın diğer ülkelerdeki büyükelçilerinden oluşan ikibin beşyüz’den fazla kişinin katıldığı Halk Maslahatı Meclisi, anayasa değişikliği, referandum, ülkenin ekonomik, sosyal ve politik gelişmesine yön verecek ana konularda tavsiyeleri tartışma ve karar alma yetkisine sahip bulunuyor. yasama organı niteliği taşımayan Halk Maslahatı Meclisi kararları Milli Meclis tarafından yasalaştırılıyor.

Kararları Cumhurbaşkanı, Meclis ve diğer devlet organlarınca uygulanmak zorunda olan Halk Maslahatı Meclisi’nin, bir kısmı seçimle gelen ve devlet başkanı tarafından atanan ikibin beşyüz’den fazla üyesi bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, halk maslahatı, toplantı, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov,

Diğer Haberler