turkmenistan-da-hasat-bayrami

Türkmenistan’da Hasat Bayramı

Türkmenistan’da pamuk hasadının sona ermesiyle ülke genelinde kutlanan Hasat Bayramı, renkli görüntülere sahne oldu.

11 Kasım 2019 14:04

Her yıl  kasım ayının ikinci pazar günü düzenlenen Hasat Bayramı kutlamaları, bu yıl, Aşkabat Atçılık Merkezi’nde yapıldı.

Hasat mevsiminin sona ermesinin ardından, tarım alanındaki başarıların kutlandığı Hasat Bayramı şenliklerine Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, askeri yetkililer, yaşlılar heyeti, vilayet valileri, Aşkabat Belediye Başkanı, büyükelçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhamedov Hasat Bayramı münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı. Türkmen Lider mesajında; tarım sektöründeki kapsmalı reformlar ve  ziraatçıların verimli çalışmaları sayesinde, buğday, sebze ve ve meyve mahsulleri ile  “beyaz altın” olarak bilinen pamuğun rekor seviyede yetiştirildiğini ifade etti.  Devlet Başkanı mesajında ayrıca; devletin; çiftçilerin verimli çalışması için her türlü uygun şartları  oluşturduğunu belirterek;  ziraatçilere yüksek verimli tarım makineleri temin edildiğini, uygun fiyatlarla gübre ve kaliteli tohumların tedarik edildiğini, bunun yanı sıra teslim edilen ürünler için zamanında ödemelerin yapıldığını ifade etti.

Folklor ekiplerinin gösterisi ile başlayan Hasat Bayramı kutlamaları, ülkenin beş vilayeti; Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap ve Mari vilayetlerinde yetiştirilen ürünlerin sergilendiği standların gezilmesi ile devam etti.

Festival havasında gerçekleşen kutlamalarda, geleneksel  spor müsabakaları gerçekleştirildi. Daha sonra ülkenin önde gelen sanatçılarının katıldığı konser programı yapıldı. Konserin ardından at yarışları düzenlendi.

Kutlamaların sonunda  tarım  çalışanları, Devlet Başkanı’na Bereket isimli safkan Ahalteke atı hediye etti.

En çok pamuk üreten ilk 10 ülke arasında yer alan Türkmenistan’da bu yıl 1 milyon 50 bin ton pamuk üretildiği bildirildi.

Türkmenistan’ın başlıca pamuk ithalatçıları arasında Türkiye, Çin, Güney Kore, İran, İngiltere, Rusya Federasyonu, Endonezya ve  Ukrayna bulunuyor.  

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Hasat Bayramı,

Diğer Haberler