turkmenistan-da-kovid-19-onlemleri

Türkmenistan’da Kovid 19 önlemleri

Türkmenistan’da halk sağlığının korunması ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik çalışmalara devam ediliyor.

20 Ocak 2021 17:27

Türkmenistan, Rusya tarafından oluşturulan Sputnik V aşısını resmi olarak tescil ettiren Orta Asya'daki ilk devlet oldu.

Ülkede bulaşıcı hastalıkları önlemek için sosyal mesafenin sağlanması, tıbbi maske takılması, diğer kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması, yurt dışından gelenlerin karantinaya alınması yanında influenzaya karşı aşı yapılmasına yönelik çalışmalara da devam ediliyor. 

Diğer yandan Türkmenistan Sağlık ve Medikal Sanayi Bakanlığı’nda Rusya, ABD, Almanya, Avusturya, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerle uluslararası işbirliğini geliştirmeye yönelik tıbbi diplomasi faaliyetlerine hız verildi.

Bu alanda, DSÖ ve diğer uzmanlaşmış BM kuruluşları ile etkileşime giren Türkmenistan, doktorlar arasında pratik temasların teşvik edilmesi, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi hususunda bilgi alışverişine önem veriliyor.

Bu kapsamda

Federal Almanya Essen Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi ile Türkmenistan İlaç Sanayi Kurumu, Bilimler Akademisi ve Türkmen uzmanların katılımıyla Sağlık ve Tıp Endüstrisi Bakanlığında canlı video bağlantısı ile bir çalışma toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıda Türkmenistan'daki mevcut epidemiyolojik durum hakkında olumlu bir değerlendirme yapıldı. DSÖ temsilcilerinin tavsiyelerinin uygulanması gözden geçirildi.

Diğer yandan özel antiviral ilaçların belirlenmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar ele alındı. Toplantıda, bulaşıcı hastalıkların tedavisinde meyan kökü ve glisirizik asit kullanımı üzerinde duruldu. Bilim adamları tarafından yapılan değerlendirmede meyan kökü ve aktif maddesi olan glisirizik asidin tıbbi özellikleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Antik çağlardan beri meyan kökü insanlar tarafından üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’unda bu alanda 11 ciltlik "Türkmenistan Şifalı Bitkiler" ansiklopedik çalışması bulunuyor ve sık sık ülkede yetişen meyan kökü ve ondan hazırlanan ilaçların yeni tip koronavirüs enfeksiyonuyla mücadelede yardımcı olabileceğini ifade ettiği biliniyor.

Diğer Haberler