turkmenistan-da-kuresel-terorle-mucadele-semineri

Türkmenistan’da küresel terörle mücadele semineri

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı “Orta Asya’da Küresel Terörizm ile Mücadele” konulu bölgesel bir seminer başlattı

16 Ekim 2018 15:01

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı 15 Ekim Pazartesi günü “Sınır Güvenliği ve Yönetiminde Terörle Mücadelede Ulusal ve Bölgesel Kapasitelerin Güçlendirilmesi için İyi Uygulamalar” konulu bölgesel seminer başlattı. Seminer Birleşmiş Milletler Orta Doğu Önleyici Diplomasi Merkezi (UNRCCA) ile  işbirliği içinde düzenleniyor.

Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan habere göre eğitim semineri, BM Bölgesel Merkezi’nin ve BM Terörle Mücadele Bürosu'nun “Orta Asya  Küresel  Terörle Mücadele Stratejisinin Kapsamlı Bir Uygulamasına Doğru” projesinin üçüncü aşaması kapsamında yürütülüyor.

 Etkinlik, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 73. oturumunda dile getirdiği yapıcı girişimleri uygulamaya yönelik Program çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Türkmen Lider BM Genel Kurulunda 2019  Yılının “Barış ve Güven Yılı” ilan edilmesini teklif etmişti.

Beş gün sürecek olan seminerde; Terörle mücadelede etkili  mücadele, sınır yönetimi için kapasite geliştirme, uluslararası standartlar ve terörle mücadele alanındaki girişimler, sınır ötesi işbirliği ve sınır güvenliği politikalarının uyumlaştırılması başlıkllı konular tartışılacak. Seminer boyunca  BM Terörle Mücadele Dairesi, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi UNODC ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri, eğitim verecek.

BM'nin Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölgesel Merkezi Başkanı ve BM Özel Temsilcisi Natalia German konuşmasında;  terörle mücadele çabalarını birleştirmek, sınır ötesi etkileşimi geliştirmek ve sınır güvenliği politikalaryla  etkili bir şekilde terörizmle mücadele etmek için bu seminerin  bir fırsat olduğunu ifade etti.

Seminere katılan konuşmacılar, uzun vadeli ve kapsamlı bir güvenliğin sağlanmasının Orta Asya ülkeleri için önemli bir konu olduğunu belirterek,  bölgesel güvenlik alanındaki kilit noktalardan birinin, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde terörizme karşı koymak olduğu belirttiler.

Seminere, Orta Asya ülkeleri, Afganistan, gözlemci ülkeler, uluslararası örgüt temsilcileri, uluslararası terörle mücadele uzmanları  ve Türkmenistan bakanlık temsilcileri katılıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, “Orta Asya’da Küresel Terörizm ile Mücadele”, Gurbanguly Berdimuhamedov,

Diğer Haberler