turkmenistan-da-milli-matem-gunu

“Türkmenistan’da Milli Matem Günü”

Türkmenistan’da 1948 depreminde hayatını kaybedenler anıldı.

09 Ekim 2017 10:26

Türkmenistan’da her yıl 6 Ekim günü, Türkmen halkının katıldığı tüm savaşlarda  şehit olanlar ve 1948 Aşkabat depreminde hayatını kaybedenler anılıyor.

Büyük Aşkabat depreminin 69 yılındaki Anma Günü dolayısıyla yapılan törenler, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’ un da katılımıyla gerçekleşti. Törenlere, Türkmenistan devlet erkanı, Aşkabat’ta bulunan yabancı misyon temsilcileri, din adamları, yaşlılar ve vatandaşlar katıldı.

Başkent Aşkabat’taki “Halk Hakydasy” adı verilen anıtlar kompleksinde gerçekleşen törenlerde Türkmen lider Berdimuhammedov, “Ruh-u Tazim” , “”Milletin Oğulları”  ve “Baki Şöhret” anıtlarına çelenk koydu.

Daha sonra törene katılanlara sadaka yemeği verildi. Yemeğin ardından, 1948 depreminde hayatını kaybedenler ve tüm şehitler için dua edildi.

Milli Matem Günü dolayısıyla, ülke genelinde bayraklar yarıya indirildi.

1948  yılının 5 Ekim’ini 6 Ekim’e bağlayan gece saat 01.12’de meydana gelen büyük depremde onbinlerce insan hayatını kaybetmişti. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, değişik kaynaklara göre 110 bin ile 176 arasında değişmekte ise de; 1948 Aşkabat depreminde kentin büyük ölçüde yerle bir olduğu ve şehirde yaşayanların yüzde sekseninin hayatını kaybettiği konusunda tüm kaynaklar birleşiyor.

1948 yılında harap olan Aşıklar Şehri, bugünün  “Akşaher’i”  Aşkabat; özellikle 1992 yılında kazanılan bağımsızlık sonrasında yapılan yatırımlar ve son yıllarda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un yeni projeleri ile bugün modern bir başkent olarak adeta yıldız gibi parlıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan Milli Matem Günü, 1948 Aşkabat Depremi,

Diğer Haberler