turkmenistan-da-ulastirma-alt-yapisi-gelisiyor

Türkmenistan’da ulaştırma alt yapısı gelişiyor

Orta koridorun öneminin artması ile birlikte Türkmenistan’da ulaştırma alt yapısına yönelik çok sayıda proje hayata geçirildi.

02 Şubat 2024 10:49

Orta Asya ülkelerinden geçen ulaşım yolları, sürdürülebilir ve güvenli taşımacılığın kurulması için büyük fırsatlar sunuyor. Tarihi İpek Yolu'nu yeniden hayata geçirecek olan orta koridor projesinin kilit ülkelerinden biri de Türkmenistan.

Kuzeyde Rusya-Ukrayna Savaşı ve güneyde İsrail-İran gerilimi orta koridorun önemini daha da artırdı. Trans-Hazar Ulaştırma Koridoru Avrupa ile Orta Asya'yı birbirine bağlayan güvenli bir rotaya dönüştü. Orta koridorun daha verimli bir hale getirilmesi ve lojistik kapasitenin artırılması amacıyla ülkede ulaşım altyapısı yenileniyor.

Ülkedeki havalimanlarının kapasitesinin saatte 3 bin 800 yolcuya çıkarılması hedeflenirken, uzunluğu 5 bin km’yi bulan otobanlara yenileri ekleniyor. Bu projelerle kargo ihracatında gerekli tüm koşulların sağlanması hedefleniyor.

Tamamlanan yatırımlar içinde ise en dikkat çekici olanı Avrupa-Asya kargo yollarının kavşağında yer alan ve 2023 yılında yeşil liman statüsüne kavuşan Türkmenbaşı Limanı. 1,5 milyar dolara mal olan limanın, yıllık 17 milyon ton yük taşıma kapasitesi bulunuyor.

Uzmanlar, Türkmenbaşı Limanı'nın Orta Asya ülkeleri için hayati bir bağlantı sağladığına ve ekonomik açıdan uygun bir ticaret yolu sunduğuna vurgu yapıyor. Söz konusu yatırımların finansmanındaki büyük payı ise devlet üstleniyor.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, ulaştırma, orta koridor, ulaşım,

Diğer Haberler