turkmenistan-da-uluslararasi-ipek-yolu-konferansi

Türkmenistan’da Uluslararası İpek Yolu konferansı

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta “Büyük ipek Yolu'nun Önemi: Günümüz ve Gelecekteki Gelişimi” konulu uluslararası konferans düzenlendi.

06 Aralık 2018 14:16

Türkmenistan Hükümeti ile UNESCO tarafından ortaklaşa düzenlenen  konferansa, Büyük İpek Yolu Ülkelerinden temsilciler katılıyor.Türkiye’yi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Haluk Dursun temsil ediyor.

Bugün başlayan ve iki gün sürecek olan konferans, sürdürülebilir kalkınma için Büyük İpek Yolu’nun öneminin açığa çıkarılması ve İpek Yolu’nun, günümüz toplumları arasındaki kültürlerarası diyaloğu ve uluslararası işbirliğini güçlendirebilecek potansiyelinin tartışılması amaçlanıyor.

Türkiye adına konferansa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Haluk Dursun, konferansta bir konuşma yaptı. İpek Yolu kültürel mirasını ortaya çıkartıp canlandıracak her uluslararası projeye destek vermeye ve içerisinde aktif olarak yer almaya gayret ettiklerini ifade eden Dursun, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü İpek Yolu Programına üye olan 34 ülkeden biri olduğunu belirtti.

TRT mikrofonuna  da konuşan Dursun, Türkiye ve Türkmenistan’ın, İpek Yolu güzegahının iki önemli ülkesi olduğunu ve Türkiye’nin yaptığı restorasyonlarla İpek Yolu'nun önemli eserlerini ihya ettiğini vurguladı.  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Haluk Dursun, Türkmenistan Kültür Bakanı  Atageldi Şamyradov ile de bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda iki ülke arasında var olan ortak kültür öğelerini ön plana çıkartacak faaliyetler üzerinde duruldu.

Etkinlikler kapsamında UNESCO tarafından organize edilen “Gençlerin Gözüyle Büyük İpek Yolu” adlı uluslararası fotoğraf yarışmasına katılan fotoğrafların sunulduğu sergi, büyük ilgi gördü. Sergide,  Büyük İpek Yolu ülkelerinin, kültür-sanat yaşamından kesitler ve tarihi eserler yer alıyor.

Konferansın ikinci gününde; “Büyük İpek Yolu’nun Özgün Mirası” ve  “İpek Yolu Ticaretinin Kültüre Etkisi” konulu oturumlar yapılacak. Oturumlardan sonra Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamyradov’un sonuç konuşması ve kabul edilen deklerasyonun yayınlanmasıyla konferans sona erecek.

Diğer Haberler