turkmenistan-da-uluslararasi-tarafsizlik-gunu-kutlandi

Türkmenistan’da Uluslararası Tarafsızlık Günü Kutlandı

Ülkede, her yıl 12 Aralık günü kutlanan Tarafsızlık Bayramı, bu yıl ilk kez “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak kutlandı.

13 Aralık 2017 15:25

Aşkabat’taki resmi törenler, Tarafsızlık Meydanı’nda yapıldı.

Türkmenistan Milli Marşı’nın okunması ve Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un Tarafsızlık Anıtı’na çelenk koyması ve saygı duruşu ile başladı. Daha sonra, devlet yöneticileri, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun da bulunduğu diplomatik misyon, bakanlıklar ve  kamu kurumları ile Türk işadamlarının da yer aldığı yabancı şirketler ve sivil toplum örgütleri ile öğrenci temsilcileri anıta çiçek bıraktılar. Gün dolayısıyla Aşkabat dışındaki vilayetlerde de kutlama törenleri yapıldı.

Tarafsızlık Bayramı ve Uluslararası Tarafsızlık Günü:

12 Aralık 1995 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 185 ülkenin oybirliği ile Türkmenistan, “Daimi Tarafsızlık Statüsü” kazandı. 22 yıldan bu yana 12 Aralık tarihi “Tarafsızlık Bayramı” olarak kutlanıyor ve resmi tatil oluyor. BM Genel Kurulu, Türkmenistan’ın başvurusu üzerine  bu yılın Şubat ayında aldığı bir karar ile de; 12 Aralık gününü, “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak ilan etti. Bu nedenle bu yıl 12 Aralık tarihi, “Uluslararası Tarafsızlık Günü” olarak kutlandı.

Kutlama programı çerçevesinde 11 Aralık tarihinde de , BM Misyonları ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından uluslararası katılımlı konferanslar düzenlendi. Uluslararası Tarafsızlık Günü dolayısıyla Aşkabat’ta düzenlenen etkinliklerde Türkiye’yi, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Şefik Vural Altay ve Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu temsil etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, gün dolayısıyla yayınlanan mesajında halkın bayramını kutladı. 12 Aralık tarihinin BM tarafından Uluslararası tarafsızlık Günü olarak ilan edilmesinin, uluslararası diplomasinin başarısı olduğunu vurgulayan Türkmen lider, “Bu kabul, Türkmenistan’ın olumlu barışçıl politikalarının takdir edilmesi yanında, başka toplumlar ve devletler tarafından da tarafsızlığın talep edildiğini onaylamaktadır” dedi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Tarafsızlık Günü, Tarafsızlık Meydanı, Tarafsızlık Bayramı, Berdimuhammedov,

Diğer Haberler