turkmenistan-da-uluslararasi-tasimacilikta-koronavirus-duzenlemesi

Türkmenistan’da uluslararası taşımacılıkta Koronavirüs düzenlemesi

Türkmenistan sınırlarına gelen transit yük de dahil olmak üzere, her türlü yük, Türkmen makamlarınca devir alınacak. Devirde yabancı araç ve şöförleri içeri alınmayacak.

26 Mart 2020 10:40

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın bir nota ile duyurduğu düzenlemeya göre; Türkmenistan sınırında yeralan Garaboğaz ve Farap sınır kapısı üzerinden kara ulaştırması ile Türkmenistan’a giren ve Türkmenistan sınırlarından transit geçen yüklerin taşınmasının, Türkmen taşıyıcıları tarafından gerçekleştirilmesine karar verildi.

24 Mart tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre adı geçen sınır kapılarına gelen yabancı ülke nakliyecilerine ait taşıtların dorselerinde bulunan yükün, Türkmen taşıyıcılarına devredilmesi, temassız teslim usulü ile Türkmen sınırında belirlenen özel yerlerde gerçekleştirilecek.

Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı üzerinden gelen yabancı ülke yük araçları, dorselerini; Türkmen taşıyıcıları tarafından Türkmenistan’a taşınmak veya Türkmenistan sınırları içerisinden transit taşınmak üzere Uluslararası Türkmenbaşı Limanında, özel olarak  belirlenen yerlere bırakacaklar.  Yabancı ülke yük araçlarının da,  sürücüleriyle birlikte deniz yolu vasıtasıyla ülkelerine dönüşleri sağlanacak.

Nota’da, Kazakistan veya Özbekistan üzerinden yapılacak transit taşımalar için yine yüklerin Türkmen TIR'lar vasıtasıyla sınırlara kadar taşınacağını ve gümrük noktalarından transit taşımacılığın yapılacağı ülke TIR'larınca teslim alınacağı, bu şekilde yabancı ülke TIR'larının Türkmenistan'a girmeyeceği, Türkmen TIR'ların da Türkmenistan'dan çıkmayacağı belirtildi.

Türkmenistan sınırlarından geçen uluslararası ulaştırma-transit koridorlarının etkili bir şekilde faaliyet göstermesinin sağlanması amacıyla, kombine yük taşımacılığını (deniz ve kara yolu araçları) kullanmak kaydıyla yüklerin konteyner ve demiryolu vagonları ile taşınması tavsiye edildi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, uluslararası taşımacılık, Koronavirüs,

Diğer Haberler