turkmenistan-da-yeni-uluslararasi-havalimani-hizmete-acildi

Türkmenistan’da Yeni Uluslararası Havalimanı Hizmete Açıldı

Ülkenin Özbekistan sınırı yakınındaki Türkmenabat şehrinde açılan uluslararası havalimanı, saatte 500 yolcuya hizmet verebilecek.

27 Şubat 2018 16:53

 2018 yılını “Tarihi İpek Yolunun Kalbi” olarak ilan eden Türkmenistan, ipek yolu güzergahında ulaşım ve enerji yatırımlarına devam ediyor.

Ülkenin Güney Doğu bölgesindeki Türkmenabat şaehrinde inşa edilen yeni uluslararası havalimanı törenle hizmete açıldı.

Törene, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, Yabancı misyon şefleri, Bakanlık ve kamu kurumlarının başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Türkmenistan Başmüftüsü’nün yaptığı dua ile başlayan törende bir konuşma yapan Türkmen lider, 2018 -2024 Kalkınma Programı çerçevesinde, enerji ve sanayi yatırımları yanında, demiryolu ve havayolu ulaşım ağını geliştirmek için yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Modern ulaşım lojistik altyapısının geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, “Türkmenabat Havalimanı, uluslararası dostluk ve barışın geliştirilmesine hizmet eden en önemli kavşaklardan biri olacaktır” dedi.

Türkmenabat Uluslararası Havalimanı Guinnes rekorlarında

600 hektar Alana kurulu Türkmenabat Uluslararası Havalimanı 37 bin metrekare kapalı alana sahip ve saatte 500 yolcuya hizmet verebilecek.

Yeni havalimanının pisti,  uluslararası standartlara uygun şekilde  3 bin 800 metre uzunluk ve 60 metre genişliğinde… Havalimanında ayrıca, 100 yataklı otel, sağlık merkezi, kapalı otopark vb. diğer üniteler bulunuyor.

Türkmenabat uluslararası havalimanı terminal binasının, yıldız (Oğuzhan Yıldızı) biçimindeki görünümünün, bu kategoride ilk yapı olduğu Guinnes yetkilileri tarafından tespit edildiği ve  rekorlar kitabına  kaydedildiği bildirildi. Sözkonusu rekor belgesi, Guinnes yetkilisi tarafından tören sırasında Türkmenhavayolları Başkanı Devran Saburov’a verildi.

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan, Havayolu ulaşımı, Guiness Rekorları,

Diğer Haberler