turkmenistan-da-yolsuzluk-ve-rusveti-onleme-amacli-etkin-onlemler

Türkmenistan’da Yolsuzluk ve Rüşveti Önleme Amaçlı Etkin Önlemler

Ülkede, yolsuzluk ve rüşvetle etkin mücadele için “Ekonomik Suçlarla Mücadele Devlet Kurumu" kuruldu.

05 Haziran 2017 11:26

“Ekonomik Suçlarla Mücadele Devlet Kurumu”  adıyla kurulan teşkilatın görevi; “Yolsuzluk ile  Mücadele  Kanunu” na  aykırı davranışları  araştırmak, ortaya çıkarmak, önlemek  ve kontrol etmek olacak.

 Yolsuzluk ve rüşvet ile mücadele, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu. Son dönemdeki Devlet Güvenlik Konseyi toplantılarının de önemli gündem maddelerinden biriydi rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, rüşvet olaylarını önleme konusunda yetersiz kaldıkları gerekçesiyle bazı üst düzey yetkililer  Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından görevlerinden alınmıştı.  Yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karıştığı tespit edilen bazı kamu görevlileri de kolluk güçleri tarafından derdest edilmişti. Konuyu Türkmenistan Meclisi de gündemine almış ve "Yolsuzlukla Mücadele Kanunu" çalışması  başlatmıştı.

Yeni kurulan Ekonomik Suçlarla Mücadele Kurumu’nun  başkanlığına, Devlet Gümrük İdaresi Başkanı olarak görev yapan Mammethan Çakıyev getirildi. Türkmenistan Devlet Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Gurbanguli Berdimuhammedov  konuyla ilgili bir ferman imzaladı.

Resmi Gazete’de yayınlanan  fermana göre, Kurum kısa sürede teşkilatlanmasını tamamlayacak. Ayrıca, Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışarak, fermanın amacı doğrultusunda kanunlarda yapılması gereken değişiklik  vb. tekliflerini bir ay içinde  hazırlayacak ve Bakanlar Kuruluna sunmuş olacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Berdimuhammedov, Ekonomik Suçlarla Mücadele,

Diğer Haberler