turkmenistan-da-zafer-gunu-kutlamalari

Türkmenistan’da Zafer Günü kutlamaları

Türkmenistan’da, 2.Dünya savaşında kazanılan zaferin 74. yılı büyük coşkuyla kutlandı.

10 Mayıs 2019 15:27

Türkmen askerlerin kahramanca savaştığı 2. Dünya savaşı sonunda, SSCB’nin Almanya’ya karşı ilan ettiği zafer: "Büyük Vatanseverlik Mücadelesinin Bayramı" Türkmenistan’da törenlerle kutlandı.

Resmi kutlamalar, sabahın erken saatlerinde Aşkabat’taki anıtlar kompleksine Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından gönderilen çelengin konulmasıyla başladı. Törene, Bakanlar Kurulu Üyeleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, milletvekilleri, yaşlılar heyeti, üniversite öğrenciler ve şehir sakinleri katıldı. Ayrıca törene katılanların arasında savaşta vefat etmiş gazilerin torunları ve Türkmenistan’da faaliyet gösteren yabancı büyükelçiler de hazır bulundu.

Zafer Günü münasebetiyle Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov bir kutlama mesajı yayınladı. Zafer Günü’nün,  hümanizmin ve iyiliğin zaferi için insanın barış, dostluk ve kardeşlik arzusunu ifade eden büyük bir olay olduğunu belirten Devlet Başkanı mesajında; “2019'da Zafer Bayramı'nı kültürel etkinliklerle kutladıklarını, genç kuşakta yurtseverlik ve cesaret duygusu uyandırmak için tasarlanmış toplantılar, müzikal ve şarkı festivalleri düzenlendiğini, Aşgabat'taki anma kompleksi "Halkın Hafızasına" çiçek atma töreni yapılacağını, ülkenin tüm şehir ve köylerinde unutulmaz etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.

Bu olayların, toplumumuzu birleştirdiğini  ve insanlara yeni yaratıcı ilişkilere ilham verdiğini, gençler arasında ulusal  gurur duygusu uyandırdığını, uluslararası toplumun barışı ve dostluğu güçlendirmedeki çabalarını pekiştirmede büyük bir rol oynadığını ifade eden Berdimuhamedov, Ikinci Dünya savaşındaki Zaferin çok pahalıya geldiğini, savaşın yüzlerce şehri mahvettiğini, yıkım ve kıtlık getirdiğini ifade ederek, bu  acımasız  savaşta,Türkmen askerlerin cesaret ve  yüksek kahramanlık örneği göstererek düşmana karşı cesurca savaştığını ve kazanılan  zaferde büyük paylarının bulunduğunu belirtti.

Türkmenler, 1941-1945 yıllarında Nazi ordularına karşı Doğu Cephesinde vatan uğruna kahramanca savaşmışlardı. Bu şiddetli savaş yıllarında, Türkmenistan nüfusu yorulmadan çalıştı. Geride kalan Türkmenler, Zaferi gerçekleştirmek için cepheye yardım ettiler. Türkmen kadınlar Savunma Fonu'na 7392 kilogram altın ve gümüş takı teslim ederek büyük bir fedakarlık örneği gösterdi.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında SSCB içinde bulunan diğer Türk Cumhuriyetleri ile birlikte Türkmenistan’da da her yıl 9 Mayıs günü, "Büyük Vatanseverlik Mücadelesinin Bayramı" olarak kutlanıyor. Zafer Günü,  İkinci Dünya Savaşı sonunda 9 Mayıs 1945’te Almanya’nın kayıtsız şartsız teslimiyeti imzaladığı ve SSCB’nin  zaferini ilan ettiği günü ifade ediyor.

Türkmenistan’da 2.Dünya Savaşı gazilerine ve o dönemde çalışan gazi eşlerine büyük saygı gösteriliyor. Her sene Devlet Başkanı tarafından gazilere ve askerlerin dul kalmış eşlerine para ödülü ve çeşitli hediyeler takdim ediliyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Zafer Günü,

Diğer Haberler