turkmenistan-dan-aral-golu-nun-kurtarilmasina-ozel-ilgi

Türkmenistan ‘dan, Aral Gölü’nün Kurtarılmasına Özel İlgi

Aral Gölü’nde suların çekilmesinden kaynaklı çevre felaketi, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan eden Orta Asya ülkelerini tedbir almaya sevk etti.

22 Kasım 2017 12:43

5 Orta Asya ülkesi Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan devlet başkanlarının kararı ile, 1993 yılında Uluslararası Aral Denizi Tasarruf Fonu oluşturuldu. Fonun 2017-2019 yılları Yürütme Komitesi Dönem Başkanlığını Türkmenistan yapıyor.

Bu yılın Haziran ayında Aşkabat’ta, Türkmenistan’ın başkanlığı döneminde fonun çalışmalarını yürüteceği bir ofis açılmış ve Aral’ı Kurtarma Uluslararası Fonu Yürütme Komitesi Başkanlığına da Güzgeldi Baycanov atanmıştı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Haziran ayında Aşkabat’taki ofisin açılması dolayısıyla yayınladığı mesajda "Başkanlığı döneminde Türkmenistan, Fon'un uluslararası profilinin kapsamlı ve sürdürülebilir duruma yükseltilmesi için azami gayret gösterecek ve küresel afetlerle mücadeledeki önemini güçlendirmek için gerekli tüm önlemleri alacaktır.” demişti.

Aşkabat’ta, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un bu sözlerini teyit eden iki sözleşme imzalandı bugün. Fon Yürütme Komitesi Başkanlığı, Federal Almanya Uluslararası İşbirliği Cemiyeti ve Orta Asya Bölgesel Ekoloji Merkezi ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşmalarla, 40 yıl öncesinde göre suları yüzde 10 seviyelerine düşen ve çöl olmakla karşı karşıya kalan Aral’ı kurtarmak için birlikte çalışma ve teknik destek sağlama amaçlanıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aral Gölü,

Diğer Haberler