turkmenistan-dan-dogal-gaz-talep-eden-ulkelerin-sayisi-her-gecen-gun-artiyor

Türkmenistan’dan doğal gaz talep eden ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor

Doğal gaz rezervleri ile dünyada dördüncü sırada yer alan Türkmenistan'daki doğal gazın Türkiye, Macaristan ve İran üzerinden Irak’a gönderilmesi planlanıyor.

29 Ağustos 2023 21:56

Orta Asya’da en fazla doğal gaz ihraç eden ülke olan Türkmenistan, yaklaşan kış mevsimi öncesinde artan iç ve dış talepleri karşılamaya hazırlanıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a Bakanlar Kurulu toplantısında bilgi veren Enerji Bakanı Batır Amanov, yılın ilk yedi ayında doğal gaz üretiminin %109, doğalgaz ihracatının ise %114 oranında gerçekleştiğini aktardı.

Berdimuhammedov, toplantıda, iç ve dış pazara kesintisiz doğal gaz sağlamak için şimdiden hazırlık yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Türkmen gazının en büyük alıcısı olan Çin’e Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan geçecek olan dördüncü hattın tamamlanması ile yılda 65 milyar metreküp gazın gönderilmesi planlanıyor.

Türkmen gazına diğer ülkelerden de talep artıyor. Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Türkmen ve Özbek Enerji Bakanları yıllık 2 milyar metreküp gazın Özbekistan’a gönderilmesi hususunda anlaşmaya vardı. Ayrıca, İran üzerinden doğal gaz almak isteyen Irak yönetiminin, Türkmenistan ile yaptığı görüşmelerin yıl sonuna kadar anlaşma ile sonuçlanması bekleniyor.

Diğer yandan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Siyarto ise Türkmen doğal gazının Macaristan’a ve Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden ihracatına ilişkin bir anlaşma yapıldığını açıkladı.

 

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, doğal gaz,

Diğer Haberler