turkmenistan-devlet-baskani-2018-2024-ekonomik-kalkinma-programini-onayladi

Türkmenistan Devlet Başkanı 2018-2024 Ekonomik Kalkınma Programını Onayladı

9-10 Ekim tarihlerinde yapılan 2017 yılı Yaşlılar Maslahatı toplantı ve görüşmeleri sonunda, devlet yönetimi ve ekonomik konularda önemli kararlara imza atıldı.

11 Ekim 2017 10:35

Türkmenistan'da 9-10 Ekim tarihlerinde yapılan 2017 yılı Yaşlılar Maslahatı toplantı ve görüşmeleri sonunda, devlet yönetimi ve ekonomik konularda önemli kararlara imza atıldı.

Maslahatın 2017 yılı toplantılarında ilk gün, Yaşlılar Maslahatı’nın yasal statüsünün düzenlenmesi ve güçlendirilmesi konusu Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından gündeme getirilmişti. Yaşlıların da onay verdiği bu teklif, Türkmenistan Milli Meclisi’nde değerlendirildi ve Anayasa’da bu konuda yapılan düzenleme,  milletvekillerinin oybirliği ile kabul edildi.

Türkmenistan Milli Meclisi’nin kabul ettiği, “Türkmenistan Halk Maslahatı” kurulması ile görev ve yetkilerinin belirlenmesi hakkındaki  kanun değişikliği, Türkmen lider tarafından Yaşlılar Maslahatı’nda onaylandı ve yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme ile maslahat, halen bir danışma organı olmanın ötesinde; “Türkmenistan Halk Maslahatı” olarak yeni bir isimle düzenlendi,  görev ve yetkileri genişletildi.

Yasal düzenlemeye göre; Anayasa değişikliklerinin kabulü, devlet iç ve dış siyasetinin temel alanlarının değerlendirilmesi ve onaylanması gibi yetkilerle donatılan “Türkmenistan Halk Maslahatı”nın ilk toplantısı gelecek yıl başkent Aşkabat’ta yapılacak.

2017 Yaşlılar Maslahatı’nda, 2018-2024 Ekonomik Kalkınma Programı da Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından onaylandı.

2018-2024 Kalkınma Programı’nda, devlete ait şirketlerin özelleştirilmesi ve ekonomide özel sektör payının artırılması; menkul kıymet borsası kurulması, yabancı yatırımları teşvik, serbest ekonomik bölgeler kurulması gibi yeni hedefler bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Yaşlılar Maslahatı, Türkmenistan Halk Maslahatı,

Diğer Haberler