turkmenistan-devlet-baskani-azerbaycan-da

Türkmenistan Devlet Başkanı Azerbaycan’da

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine Bakü’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

12 Mart 2020 15:21

Görüşmeler dün iki liderin gerçekleştirdiği ikili zirve ile başladı. İkili zirvenin başlangıcında Türkmen Lider, Bakü’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin temel amacının iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmek olduğunu ve 1992 yılından bu yana başta siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal olmak üzere önemli alanlarda yapıcı işbirliğini geliştirmeye yönelik 59 hükümetler arası ve 30 kurumlar arası anlaşmaya imza atıldığını belirtti.

İki devlet başkanı arasındaki zirve toplantısından sonra, heyetler arası genişletilmiş toplantılara geçildi.

Toplantıda Ulaştırma alanında özellikle Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP), Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği ve diğer uluslararası yapılar ile işbirliği kurulmasının önemine vurgu yapıldı. Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridorunun (Lapis Lazuli) geliştirilmesinin önemli bir  örnek teşkil ettiği belirtildi.

Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu'nun faaliyetlerini yoğunlaştırmayı amaçlayan Türkmen Lider, karşılıklı ticaret merkezlerinin kurulmasını ve ortak iş konseyi oluşturmanın önemini de vurguladı.

Bakü’de bulunan ‘‘Zagulba’’ Sarayında yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki mevcut ve geleceğe yönelik işbirliğini güçlendirecek bir çok anlaşma imzalandı.

Toplantıların  sonunda; Türkmen İletişim Ajansı ile Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanlığı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri alanında işbirliği mutabakatı, Türkmentelekom- Telekomünikasyon Ajansı ve Azertelecom  şirketleri arasında Hazar Denizi’nin dibinden Türkmenistan-Azerbaycan hattı boyunca fiber optik iletişim hattının yapımı, mülkiyeti ve işletilmesi hakkında mutabakat zaptı gibi  ekonomi, haberleşme, telekominikasyon, ticaret, eğitim, kültür ve göç alanında bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı, imza altına alındı.

Görüşmelerden sonra Türkmen lider, Azerbaycan Bağımsızlık  Şehitleri Anıtı'na çelenk koydu. Daha sonra Ulusal Halı Müzesi'ni ziyaret etti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Azerbaycan, Gurbanguli Berdimuhamedov, , İlham Aliyev,

Diğer Haberler