turkmenistan-devlet-baskani-azerbaycan-i-ziyaret-edecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Azerbaycan’ı ziyaret edecek

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 25 Ekim'de, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılacak olan XVIII. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere bir çalışma ziyareti yapacak.

21 Ekim 2019 15:14

Yapılan son hükümet toplantısında, Dışişleri Bakanı Rashid Meredov, yaklaşmakta olan ziyaretin hazırlıkları hakkında Devlet Başkanına bilgi verdi.

Toplantıda, Zirvenin küresel gündemdeki acil sorunlara çözüm geliştirme konusundaki öneminden bahseden Devlet Başkanı, Türkmenistan’ın; Bağlantısızlar Hareketi ilkelerine yakın olan “tarafsızlık statüsü” nün temel ilkelerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı.

Bağlantısızlar hereketi; Askeri ve siyasi bloklara katılmama, halkların bağımsızlığı ve eşit haklara sahip olma prensipleri doğrultusunda birlikte yaşama ilkelerini esas alarak, 1961 Belgrad Konferansında kuruldu. Örgüte 100'den fazla  ülke, üye bulunuyor. Türkmenistan, 1995 yılında söz konusu örgüte üye oldu.

2011 yılından itibaren Bağlantısızlar Hareketi üyesi olan Azerbaycan, 2019-2021 yıllarında Örgütün dönem başkanlığını yürütecek.

Anahtar Kelimeler: XVIII. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi, Türkmenistan, Azerbaycan,

Diğer Haberler