turkmenistan-devlet-baskani-berdimuhamedov-orta-asya-korfez-arap-ulkeleri-isbi

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, "Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi" zirvesinde konuştu: "Orta Asya ve Körfez Arap Ülkeleri Ticaret Odasının kurulmasını teklif ediyoruz." 

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen "Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi" zirvesine katıldı.

20 Temmuz 2023 10:16

Berdimuhamedov,  burada yaptığı konuşmada, Orta Asya ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine dikkati çekerek, "Orta Asya ve Körfez Arap Ülkeleri Ticaret Odasının kurulmasını teklif ediyoruz." dedi.

Orta Asya ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı ticaret hacminin sürekli artırılması gerektiğini ifade eden Berdimuhamedov, yatırımlar açısından geniş işbirliği fırsatları gördüğünü ve Türkmenistan'ın yatırım projelerinin uygulanmasında her zaman işbirliğine açık olduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, "Bu nedenle Orta Asya ve Körfez Arap ülkeleri Birinci Yatırım Forumu'nun 2024 yılında Türkmenistan'da yapılmasını öneriyoruz." dedi.

Orta Asya ve Körfez Arap ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli küresel tehditlerin çözümü için ülkelerin çabalarını birleştirmeleri gerektiğini kaydeden Berdimuhamedov, "Daimi hareket edecek olan Orta Asya ve Körfez Arap Ülkelerinin Dışişleri Bakanları Konseyi'nin kurulmasını uygun buluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Berdimuhamedov, Orta Asya ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi çerçevesinde ulaşım ve enerji, kültür ve ekoloji, tıp ve spor alanlarında da ilişkileri etkinleştirmeyi önerdi.

Anahtar Kelimeler: türkmenistan, berdimuhammedov, orta asya körfez arap ülkeleri işbirliği konseyi,

Diğer Haberler