turkmenistan-devlet-baskani-berdimuhammedov-gorevine-basladi

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov görevine başladı

Türkmenistan'da pazar günü yapılan seçimi kazanan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov yemin ederek görevine başladı.

17 Şubat 2017 13:35

Türkmenistan'da pazar günü yapılan seçimi kazanan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov yemin ederek görevine başladı.

Ruhiyet Sarayı'nda düzenlenen yemin törenine hükümet üyeleri, milletvekilleri, devlet kurumlarının üst düzey yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, diplomatik misyon şefleri ve gazeteciler katıldı.

Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Gulmırad Mıradov törende yaptığı konuşmada, Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un pazar günü yapılan seçimde oyların yüzde 97,69'unu aldığını anımsattı.

Daha sonra Berdimuhammedov, Anayasa kitabının üstüne elini koyarak "Türkmenistan Devlet Başkanı olarak göreve başlarken, bana verilen yüksek görevi vicdanen ve sadakatle, onurla ve yorulmadan yerine getirmeye, ulusal bağımsızlığı ve Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünü savunmaya, vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumaya ve saygı göstermeye, Türkmenistan'ın Anayasası'na riayet etmeye ve korumaya, tüm güç ve imkanlarımı Türkmen halkını birleştirmek ve huzurla yaşamasını sağlamak için adamaya, bugünkü ve gelecek nesillerin büyük zaferleri elde etmesi için tüm imkanlarımı kullanmaya, Türkmen halkına sadakatle hizmet etmeye yemin ederim." ifadelerini kullandı.

Mıradov, devlet başkanlığı mazbatasını Berdimuhammedov'a teslim etti.

Berdimuhammedov'un konuşması

Berdimuhammedov yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, kendisine gösterdikleri yüksek güvenden dolayı vatandaşlara teşekkür etti. Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın, "istikrarlı gelişme ve kapsamlı değişimleri başarıyla gerçekleştirme dönemi" olarak nitelendirdikleri yeni kalkınma etabına girdiğini belirtti.

Ülkesinin uluslararası ilişkileri 21 yıldan bu yana tarafsızlık ilkesi temelinde yürüttüğüne işaret eden Berdimuhammedov, temel ilkeleri olan küresel barış ve güvenliğin pekiştirilmesi, iyi komşuluk, dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin genişletilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın temin edilmesinin bundan sonra da bağımsız Türkmenistan'ın dış politika öncelikleri olacağını kaydetti.

Berdimuhammedov, tüm ülkeler ve halklarla ticari-ekonomik, kültürel-insani ilişkilerini, eğitim ve bilim alanında işbirliğini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Ülkenin doğal zenginliklerinin vatandaşların müreffeh hayatının sağlanması için kullanılacağını, ülkenin hidrokarbon kaynaklarının çağdaş teknolojileri kullanarak derin işleneceğini, enerji alanında Türkmenistan'ın komşu ve diğer ülkelerle olan yakın iş birliğini sürdüreceğini vurgulayan Berdimuhammedov, devletin esas vazifesinin halkın gelirinin ve yaşam düzeyinin arttırılmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Berdimuhammedov, ayrıca girişimciliğin desteklenmesine ve ülke ekonomisinin tüm sektörlerinde piyasa ilişkilerinin geliştirilmesine önem vereceğini kaydetti.

Berdimuhammedov, törenin ardından anayasa uyarınca, Bakanlar Kurulunun feshedilmesine ilişkin kararı imzaladı ve yeni hükümet kuruluncaya kadar Bakanlar Kurulu üyelerinin görevlerine devam edeceğini açıkladı.

Törenin ardından Berdimuhammedov için askeri geçit töreni düzenlendi.

Pazar günü yapılan seçimde 8 rakibi karşısında oyların yüzde 97,69'unu alan Gurbangulu Berdimuhammedov, yeniden devlet başkanı seçilmişti.



Diğer Haberler