turkmenistan-devlet-baskani-berdimuhammedov-hazar-zirvesi-ne-katilacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov,  Hazar Zirvesi’ne katılacak

​​​​​​​Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin Devlet Başkanları, 2002’den bu yana  5. kez bir araya geliyor. Liderlerin, 12 Ağustos’ta Kazakistan’ın Aktau kentinde toplanacağı açıklandı.

02 Ağustos 2018 14:31

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında  ülkenin iç ve dış gündemi değerlendirildi.

Toplantıda, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov tarafından, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Ağustos ve Eylül aylarındaki yurt içi ve yurt dışı program ve ziyaretleri hakkında da bilgi verildi.

Bakanlar kurulu toplantısında açıklanan gündeme göre Türkmen lider, 12 Ağustos’ta Kazakistan’ın Aktau kentinde gerçekleştirilecek Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler Devlet Başkanları’nın 5.Zirvesi’ne katılacak.Türkmen liderin Ağustos ve Eylül ayı gündeminde iki zirve daha var.

Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) kurucu üyeleri olan 5 Orta Asya ülkesi, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderleri  24 Ağustos’ta Türkmenistan’ın ev sahipliğinde bir araya gelecekler. 28 Eylül’de ise Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)  üyesi ülke liderleri toplanacak.

28 Eylül’deki zirveye Duşanbe  ev sahipliği yapacak.

Duşanbe’deki zirvede Türkmenistan,  BDT’nun 2019 yılı dönem başkanlığını devralacak. Türkmen lider Berdimuhammedov, 29 Eylül – 2 Ekim tarihlerinde de Birleşmiş Milletler 73. Dönem genel kurul toplantılarına katılmak üzere New York’a gidecek.

Hazar Ülkeleri Liderler Zirvesi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Hazar’a kıyıdaş ülkeler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve İran, Hazar’ın statüsünün belirlenmesi için müzakerelere başladı. Konuyla ilgili olarak ilki 2002’de Aşkabat’ta olmak üzere, 2007’de Tahran, 2010’da Bakü ve son olarak 2014’te Astrahan’da Devlet Başkanları düzeyinde toplam dört zirve toplantısı yapıldı.

Liderlerin 2014’te Rusya’nın Astrahan kentinde yapılan son toplantısında; hidrometeoroloji alanında iş birliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma, Hazar’ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören anlaşmalar ile zirve sonuçlarına dair bildiri imzalanmıştı.

Astrahan’da bazı konularda anlaşmaya varılırken, Hazar’ın kaynaklarının paylaşımı ve nihai anlaşma konuları bir sonraki zirveye bırakılmıştı.

Hazar’ın nihai statüsünün belirlenmesi konusunda kıyıdaş ülkelerin farklı görüş ve önerileri bulunuyor. Kazakistan’ın Aktau kentinde yapılacak 5. zirvede liderlerin, bu farklı görüş ve önerileri ile “nihai statü” konusunda ortak çözüm yollarını değerlendirmeleri bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Gurbanguli Berdimuhammedov, Hazar Zirvesi,

Diğer Haberler