turkmenistan-devlet-baskani-gurbanguli-berdimuhamedovun-yazdigi-ipek-yolu-ki

Türkmenistan  Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un yazdığı “İpek Yolu” kitabı, TÜRKSOY tarafından Türkçeye çevrildi

Forumda, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Baba Zahırov, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, Türkiye Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu konuşma yaptı.

01 Temmuz 2019 15:13

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yapılan tanıtım toplantısına, yabancı ülkelerden gelen konuklar, Türkmenistan'da çalışan diplomatik misyonlar,  uluslararası örgüt mensupları, bilimsel kurum temsilcileri ve basın mensupları katıldı.  

Konuşmacılar, söz konusu çalışmanın yabancı dillere çevirisinin Büyük İpek Yolu teması üzerinde çalışan  bilim adamları için önemli bir araç olacağını belirtti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri  Kaseinov yaptığı konuşmada, Türkmen liderin, kitabında, insanlığın gelişimi üzerinde büyük etkisi olan Büyük İpek Yolu'nun tarihini analiz ettiğini belirtti.

Forumda Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu bir konuşma yaptı. Kapucu konuşmasında

“TÜRKSOY tarafından Türkçeye de çevrilen Kitap, Türkmen milletinin kat ettiği tarihsel yolu doğru bir şekilde değerlendirmeye, Türkmen milletinin kültürel özelliklerini, gelenek ve göreneklerini, örf adetlerini, Türkmen milletinin dünyanın bilimsel, ekonomik ve kültürel gelişim sürecine yaptığı katkısını derin bir şekilde idrak etme imkânını Türk okuyucularına  da sunmaktadır”. ifadelerini kullandı.

İki ülke halkı arasındaki güçlü bağı daha da sağlamlaştıracak bu çalışmayı Türk dünyasına kazandırdıkları için başta Türkmenistan Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhamedov’a, eseri Türkiye Türkçesine aktaran bilim insanlarına ve yayımlanması hususunda desteğini esirgemeyen TÜRKSOY’a teşekkür eden Kapucu, Türkmenistan’ın tarihi olaylarını, kültürel ve millî değerler çerçevesinde birleştirerek anlatan kitabın, kökeni Türkmenistan ve geniş Orta Asya’ya dayanan Türk okuyucu için de kılavuz niteliğinde bir eser olacağını ifade etti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, TÜRKSOY, İpek Yolu,

Diğer Haberler