turkmenistan-devlet-baskani-nin-italya-ziyareti

Türkmenistan Devlet Başkanı’nın İtalya ziyareti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuyhamedov, İtalya’ya resmi ziyarette bulundu. Türkmen lider, Başbakan Giuseppe Conte ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü.

08 Kasım 2019 16:00

7 Kasım sabahı, Türkmenistan Devlet Başkanı, önde gelen İtalyan şirketlerinin yöneticileriyle birlikte iş kahvaltısına katıldı. Toplantıda İtalyan şirketlerinin Türkmenistan'daki faaliyetlerini genişletmeye yönelik konular ele alındı.

Ardından Berdimuhamedov ile  İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Türkmenistan ve İtalyan hükümet delegasyonlarının katılımıyla genişletilmiş toplantı yapıldı. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından, iki ülkenin çeşitli örgütleri arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ile enerji, sanayi, ulaştırma ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

İmza töreninde Türkmenistan Devlet Başkanı, ülkelerinin, İtalyan şirketleri ile  yakıt ve enerji sektöründe bir dizi projeyi başarıyla yürüttüğünü belirterek,  enerji güvenliği, alternatif transit koridorlarının oluşturulması gibi önemli konularda işbirliği potansiyelinin kullanılmasının önemini vurguladı.

Daha sonra Türkmenistan Devlet Başkanı  Berdimuhamedov, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından Quirinal Sarayı'nda resmi  törenle karşılandı. Sarayda yapılan ikili toplantıda İki devlet başkanı, petrol ve  gaz sektörleri ile yüksek sanayi teknolojilerinde işbirliğinin geliştirilmesi ve İki ülkenin iş çevreleri arasındaki temasların genişlemesi konuları ele alındı. Görüşmelerde taraflar, iki ülke arasındaki siyasi, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlarda işbirliğinin üst düzeyde olduğunu belirtti. 

Toplantıdan sonra, Türkmenistan Cumhurbaşkanı, Sergio Mattarella tarafından onuruna düzenlenen resmi yemeğe katıldı.

Resmi ziyaret çerçevesinde özellikle, enerji, sanayi, ulaştırma, tekstil endüstrisi, bankacılık, sağlık ve tıp endüstrisi ile eğitim ve havacılık alanlarında anlaşmalar imzalandı. Sözkonusu anlaşmaların, İki ülke arasındaki yatırım ve işbirliğini yeni seviyelere çıkarması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuyhamedov, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte,

Diğer Haberler