turkmenistan-devlet-baskani-resmi-ziyaret-icin-kuveyt-te

Türkmenistan Devlet Başkanı Resmi Ziyaret İçin Kuveyt’te

Türkmenistan ve Kuveyt hükümetleri arasında 10 adet ikili belge imzalandı.

15 Mart 2018 15:56

Resmi ziyaret için Kuveyt’e giden Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah tarafından resmi törenle karşılandı.

El Sabah  ve Berdimuhammedov’un başbaşa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşemeler gerçekleşti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, iki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmelerin ana gündemi ticaret ve ekonomi konuları oldu. Başta doğalgaz ve petrol olmak üzere enerji sektörü, petrol arıtma, imalat ve sanayi yatırımlarında işbirliği konuları tartışıldı. Bu bağlamda, enerji sektörü için, Türkmen – Kuveyt Çalışma Grubu oluşturma konusu görüşüldü.

Görüşmelerde, karşılıklı iş forumu ile ticaret ve yatırım sergisi düzenleme konuları da ele alındı. Ayrıca, iki ülke arasındaki mevcut işbirliği konularını ayrıntılı olarak ele almak; ticaret, ekonomik ve kültürel bağların artırılması için pratik önlemler geliştirmek amacıyla, hükümetlerarası bir komisyonun oluşturulmasının önemine değinildi.

Heyetler arası yapılan müzakerelerin sonunda, Türkmenistan ile Kuveyt arasında  10 adet ikili belge imzalandı. İmzalanan belgeler arasında; “Türkmenistan ve Kuveyt Hükümetleri Arasında Diplomatik ve Hizmet Pasaportu Sahiplerinin Vize Şartlarının Kaldırılmasına İlişkin Anlaşma” ile “Türkmenistan Hükümeti ve Arap Ekonomik Kalkınma Kuveyt Fonu Arasında İşbirliği Anlaşması’ da bulunuyor.

Türkmen lider Berdimuhammedov, Kuveyt’in ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edecek.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Kuveyt, Berdimuhammedov,

Diğer Haberler