turkmenistan-dunya-bisiklet-gununu-kutlamaya-hazirlaniyor

Türkmenistan, Dünya Bisiklet Gününü Kutlamaya Hazırlanıyor

3 Haziran Pazar günü Türkmenistan’ın tüm kentlerinde motorlu araçlar trafiğe çıkamayacak.

28 Mayıs 2018 15:00

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, 3 Haziran tarihi “Dünya Bisiklet Günü” olarak kabul edildi.

BM’nin Nisan ayındaki 72. birleşiminde kabul edilen bu kararın Türkmenistan açısından iki önemli yanı var. Birincisi, söz konusu teklif Türkmenistan hükümeti tarafından BM Genel Kurulu gündemine getirildi. Öte yandan Türkmenistan’da geçtiğimiz 2017 yılının teması “sağlık ve mutluluk yılı” idi. Bu tema çerçevesinde 2017 yılı içinde 2 kez bisikletli gün uygulaması yapılmış ve motorlu araçların trafiğe çıkışı yasaklanmıştı. Türkmenistan’ın, bu deneyimden hareketle konuyu BM gündemine taşıdığı da ifade edilebilir. Teklifin genel kurulda kabul görmesi de Türkmenistan hükümeti ve dış politik ilişkileri açısından olumlu bir durum. Bütün bu nedenlerle “3 Haziran Dünya Bisiklet Günü” nün en kapsamlı ve coşkulu şekilde Türkmenistan’da kutlanacağını söylemek şimdiden mümkün.

3 Haziran’da caddeler, bisikletlere ve yayalara kalacak.

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü hazırlıklarının geçtiğimiz haftalarda yapılan Bakanlar Kurulu toplantılarında da gündeme geldi ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından konu ile ilgili bir kararname imzalandı. Buna göre 3 Haziran Bisiklet Günü, yüksek organizasyon düzeyinde kutlanacak. Öte yandan, gençleri spora teşvik etmek ve bisikleti yaygınlaştırmak amacıyla Spor ve Gençlik Bakanlığı tarafından gerekli tedbirler alınacak ve yasal düzenleme hazırlıkları yapılacak.

3 Haziran Pazar günü motorlu araçlar trafiğe çıkamayacak. Sabah saat 07.00 ile akşam 19.00 arasında bisiklet dışında, yalnızca toplu taşım araçları trafiğe çıkabilecek. İşe gidecek veya parka, alışverişe gidecek vatandaşların, toplu taşıma dışındaki seçenekleri; ya bisiklet ya da yaya ulaşım olacak. Dünya Bisiklet Günü kutlamaları çerçevesinde, çeşitli yarışmalar ve kent içinde toplu bisiklet turlarının yapılması bekleniyor.

 

Anahtar Kelimeler: bisiklet günü, türkmenistan,

Diğer Haberler