turkmenistan-eco-disisleri-bakanlari-toplantisina-katildi

Türkmenistan, ECO Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı

Antalya'da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) 24. Dışişleri Bakanları Toplantısında Türkmenistan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Khadzhiev başkanlığında bir heyetle temsil edildi.

11 Kasım 2019 15:21

Toplantıda işbirliğinde gelinen noktalar ve  2025 yılına kadar ECO beklentilerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar gözden geçirildi. Ayrıca katılımcılar,  ECO alanında ve çevresinde dış ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek için önerilerde bulundular. Görüşmelerde,örgütün bölge genelinde istikrar ve güvenliği korumaya katkısı da kaydedildi. 

Müzakerelerin bir konusu da, enerji, ulaştırma, iletişim, bilim ve sanayi alanındaki ortak projelerin canlandırılmasıydı.

Toplantıda bir konuşma yapan Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa  Khadzhiev; sürdürülebilirlik, birbirine bağlılık ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanan sözkonusu  ekonomik işbirliğinin bölge örgütlenmesinin gelişim faktörü olması gerektiğine dikkat çekti. 

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) 1985 yılında Türkiye İran ve Pakistan tarafından kuruldu. Örgüte daha sonra  Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan üye oldu.

Merkezi Tahran’da bulunan teşkilatın  temel amacı, üye ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesidir.

ECO ülkeleri bölgesi, nüfusu 300 milyondan fazla olan 7 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. BM Genel Kurulunun 1995'teki 50. oturumunda, ECO ile işbirliğine ilişkin bir Karar kabul edildi ve o zamandan beri ECO BM’de gözlemci statüsünde bulunuyor. ECO ayrıca İslam Konferansı Örgütü'nde (OIC) de  gözlemci statüsündedir.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, ECO Dışişleri Bakanları Toplantısı,

Diğer Haberler