turkmenistan-ekonomisi-buyumeye-devam-ediyor

Türkmenistan Ekonomisi Büyümeye Devam Ediyor

Ocak-Nisan döneminde ülke ekonomisinin yüzde 6.2 oranında büyüdüğü ve 2017 hedeflerine paralel bir büyüme rakamına ulaşıldığı belirtildi.

15 Mayıs 2017 11:49

Devlet Başkanı Gurbanguli  Berdimuhammedov başkanlığında yapılan Genişletilmiş Bakanlar Kurulu toplantısında, Ocak – Nisan dönemi  ekonomik gelişmeleri değerlendirildi ve bütçe hedefleri gözden geçirildi. Toplantı  sonrasında,   kabinede yapılan  değişiklikler ve bazı üst görevlere yapılan atamalarla birlikte ülke ekonomisine ilişkin rakamlar açıklandı.

Ocak-Nisan döneminde ülke ekonomisinin yüzde 6.2 oranında büyüdüğü ve 2017 hedeflerine paralel bir büyüme rakamına ulaşıldığı belirtildi. Sanayideki büyüme oranı yüzde 2.1 olurken,  ulaştırma-iletişim ve hizmet sektörlerindeki büyüme  rakamları 10.8  ve 10.7 olarak gerçekleşti.

Türkmenistan ekonomisinin lokomotifi olan petrol-doğalgaz üretiminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli artış kaydedildi. Benzin üretimi yüzde 11.8 artarken, sıvılaştırılmış doğalgaz üretimindeki artış yüzde 27.6 olarak kaydedildi.

Ocak- Nisan döneminde 7 milyar 955 milyon kilovat saat  elektrik üretimi gerçekleştiği açıklandı. Türkmenistan, elektrik üretiminin önemli bir  kısmını, başta Afganistan ve İran olmak üzere yurt dışına satıyor.

Bakanlar Kurulu toplantısında 2017 Ocak-Nisan dönemi bütçe gelir –gider dengesi de gözden geçirildi… Bütçe gelirlerinin  5.6 milyar Manat, gider kısmının ise 5.2 milyar Manat olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Ekonomi, Manat,

Diğer Haberler