turkmenistan-ekonomisi-yilin-ilk-ceyreginde-6-2-buyudu

Türkmenistan ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %6.2 büyüdü

Başkan yardımcısı Gochmyrat Myradov, ekonomik büyüme ile ilgili hükümet toplantısında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkmenistan ekonomisi, 2019 yılının ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre % 6.2 büyüdü.

03 Mayıs 2019 14:23

Yapılan açıklamada, Ocak-Nisan dönemindeki makroekonomik verilerin; büyümenin beklentilere uygun olarak gerçekleştiğini ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlandığını gösterdiği belirtildi. Yine, ilk dört aylık dönemde ücretler, emekli aylıkları ve devlet yardımlarının tamamen planlandığı gibi finanse edildiği, ülkede bir çok sosyal tesis, toplu konut, su arıtma tesisisleri ve bir çok sınai yatırımının, Ulusal Kırsal Kalkınma Programı’na uygun olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

Geçen yılın ilk dört ayına göre Ocak-Nisan 2019’da, ülkedeki üretim ortalama % 6’nın üzerinde artarken, perakende satış hacmi % 19, sanayi üretimi % 28,  tarım ve gıda sektörü  ise % 4,6 oranında büyüdü.

Uluslararası ekonomi uzmanları, ekonomik büyüme oranlarının beklentilere uygun bir şekilde gerçekleştiğini ve makro ekonomik göstergelere göre, Türkmenistan’ın, bölgede en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu belirtiyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Başkan yardımcısı Gochmyrat Myradov, GSMH, ekonomi,

Diğer Haberler