turkmenistan-gida-uretimini-arttirdi-ithalatini-dortte-bir-oraninda-azaltti

Türkmenistan gıda üretimini arttırdı, ithalatını dörtte bir oranında azalttı

Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından başlatılan ulusal ekonominin ithalat ikamesi ve üretim-ihracat potansiyelinin arttırılması politikaları sonuç verdi.

09 Ocak 2019 10:52

Türkmenistan Devlet Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre 2018 yılında  gıda ithalatı % 27 oranında azaldı. Söz konusu azalma özellikle et ve süt ürünleri ile balık ürünleri, makarnalar, meyve suları ve alkolsüz içeceklerde meydana geldi. Buna karşılık  Sanayiciler Birliği ve Türkmenistan Girişimciler Birliği üyelerinin  gıda ihracatı, 2018’de % 60 arttı. ülkenin Devlet İstatistik Komitesi’nin verilerine göre, Ocak-Ekim 2018’de 2017’nin aynı dönemine kıyasla, meyve, sebze, yumurta ve şekerleme ürünlerinde yurtdışına satış hacminde  2,8 kat artış sağlandı.

Tarım sektöründeki yatırım projeleri, tarımsal işleme ve gıda endüstrilerinin geliştirilmesi, bazı ithal ürünlere ek gümrük vergilerinin getirilmesi, üretim destek  kredilerin sağlanması gibi uyuglamalar, gıda sektörünün gelişmesine yol açtı.

Devletin tarım ürünleri alımları, ziraatın büyük ölçüde  vergiden muaf olması, bakım hizmetlerinin sağlanması, tohumlardaki iyileştirmeler, mineral gübreler,  tarımsal üreticiler için getirilen  finansal ve ekonomik teşvik önlemleri üretimin artmasını sağladı

Türkmenistan’da arazi, su ve diğer doğal kaynakların rasyonel kullanımı, çevrenin korunması, bilimsel tarım uygulamaları, tohum ve ürün ıslahı, yenilikçi teknolojilerin üretime sokulması, nitelikli uzmanların eğitimi, çeşitli bölgelerde modern  altyapının oluşturulması gibi  toplam 110 proje uygulanıyor . Aynı zamanda, devletin ve iş dünyasının belirtilen hedeflere ulaşma çabalarının birleştirilmesine önem veriliyor.

Türkmenistan’da son yıllarda,  büyük  hayvan çiftlikleri,  ve kümes hayvanı kompleksleri inşa edildi. Yem bitkilerinin yetiştirilmesinden başlayarak genç seçkin ırk besiciliğiyle  et ve süt ürünleri, çeşitli peynirler, sosisler, süt, kefir, krema, yoğurt, tereyağı vb.üretiminde büyük artışlar sağlandı. Bunun yanı sıra taze sebzeler, domates, salatalık, biber, patlıcan, mantar ve yeşillik vb. ürünlerin yetiştirildiği büyük seraların sayıları arttırıldı.

 Böylece, 2019’da  “Türkmenistan - Refahın Vatanı” sloganıyla gerçekleştirilecek  politikalarla, tarım ve gıda sektöründe niteliksel olarak yeni sınırlar elde edilmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, gıda ithalatı,

Diğer Haberler