turkmenistan-halk-konseyi-calismalarina-basladi

Türkmenistan Halk Konseyi çalışmalarına başladı

Türkmenistan Halk Maslahatı Meclisi (Halk Konseyi) toplantısı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında başladı. COVID-19 Pandemi koşulları nedeniyle Vilayet temsilcilerinin videokonferans üzerinden katıldığı konsey çalışmaları, Aşkabat Mekan Sarayı’ndan yürütülüyor.

25 Eylül 2020 17:24

Halk Maslahatı Meclisi (Halk Konseyi)

Vilayetleri temsilen eden  yaşlılar, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, Kamu kurumlarının başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite yöneticileri ve öğrencileri ile Türkmenistan’ın diğer ülkelerdeki büyükelçilerinden oluşan ikibin beşyüz’den fazla kişiden oluşan  Halk Maslahatı Meclisi, anayasa değişikliği, referandum, ülkenin ekonomik, sosyal ve politik gelişmesine yön verecek ana konularda tavsiyeleri tartışma ve karar alma yetkisine sahip bulunuyor. Yasama organı niteliği taşımayan Halk Maslahatı Meclisi kararları Milli Meclis tarafından yasalaştırılıyor.

Bu yılki Halk Konseyi toplantısı, gündeme alınan anayasal değişikller nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Halk maslahatında; iki meclisli parlemanto sistemine geçilmesi, Halk Konseyi’nin Temsilciler meclisi olarak parlamento çatısı altına alınması ve anayasanın bazı maddelerinde değişiklik ve ilaveler yapılması ile ekonomik konular ele alınıyor.

İki Meclisli Parlemanto sistemine geçilecek

Devlet Haber Ajansı TDH’nin bildirdiğine göre Halk Konseyi’nin gündeminde öncelikli olarak anayasal değişiklikler yer alıyor.  Türkmenistan’da milli iradenin tecelli ettiği en yüksek temsil organı niteliği taşıyan Halk Konseyinin  faaliyetlerinin Milli Meclis çatısı altına alınarak, iki meclisli parlamento modeline geçilmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi

Halk Maslahatında ele alınan düzenlemeye göre Türkmenistan'ın yeni iki meclisli parlamentosunun 181 üyeden oluşması bekleniyor. Düzenlemeye göre Halk Konseyi ,üst meclis niteliğinde Temsilciler Meclisine dönüştürülecek. Seçimle görev yapan 56 üyeden oluşacak. Yasama yetkisi olan  Temsilciler Meclisi, Alt Meclis tarafından hazırlanan kanunların  onaylanması, referendum kararı verilmesi, eyalet sınırlarının  değiştirilmesi gibi anayasal yetkilere sahip olacak.

Alt Meclis

125 milletvekilinden  oluşan mevcut Meclis ise Alt Meclis  olarak yasama görevi kapsamında kanunları yapmak,  temsilciler meclisi’nin aldığı kararların uygulanmasını takip etmek, Bakanlar Kurulu faaliyet programını, Devlet Bütçesini ve  ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma programlarını  onaylama ve izleme fonksiyonlarını yerine getirecek.

Devlet Başkanı yetkilerini Temsiciler Meclisi Başkanına devredebilecek

İki meclisli yeni parlemanto modelinde  Devlet Başkanı,   herhangi bir nedenle görevini yerine getiremediği takdirde, başkanlık seçimi öncesinde yetkileri ni temsilciler Mecisi  Başkanı'na devredebilecek.

Halk Konseyi  toplantısında  yeni  kalkınma dönemindeki uzun vadeli programların yanı sıra devletin sosyo-ekonomik büyümesi ile ilgili önemli konular da ele alındı.

Halk Konseyi toplantısında konuşan Devletbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, pandemik durumun dünyadaki tüm devletlerin ekonomileri üzerindeki etkisine rağmen, Türkmenistan'ın ekonomisinde sürdürülebilir kalkınma sağladığını kaydetti ve devlet bütçesinin yüzde 70'inden fazlasının ülkenin sosyal alanını desteklemeyi amaçladığını vurguladı.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı, ülkenin sürdürülebilir kalkınması için sağlık ve eğitim sistemlerinin geliştirilmesine dikkat çekti. Sağlık bakımı ve bu enfeksiyonla mücadelede  sağlık çalışanlarının yeteneklerinin etkin kullanılmasının önem taşıdığını ifade eden devlet Başkanı,  sağlık çalışanlarına ek faydalar sağlanmasını öngören bir kararname imzalayacağını duyurdu.

Devlet sağlık programının yeni bir versiyonunun hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Berdimuhamadov, bilim ve eğitim alanında, özellikle inovasyon ve teknoloji alanlarındaki temel dönüşümleri sağlayacak  genç uzmanların yetiştirilmesi ve  belirli alanları belirlemek üzere uygun bir Program geliştirmesi  talimatı verdi.

Diğer Haberler