turkmenistan-halk-maslahati-meclisi-nden-onemli-kararlar

Türkmenistan Halk Maslahatı Meclisi’nden önemli kararlar

Türkmenistan’da tarım reformuna gidiliyor. Sübvansiyonlara son verilerek elektrik, gaz ve içme suyu ücretsiz olmaktan çıkarılıyor.

26 Eylül 2018 14:07

Türkmenistan'ın Halk Maslahatı (Halk Konseyi) toplantısı, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Aşkabat Ruhiyet Sarayı'nda yapıldı.

Halk Maslahat’ı açılış konuşmasını yapan Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 12 Aralık 1995 tarihli oy birliği kararıyla kabul edilen tarafsız devlet statüsünün, 27 yıllık bağımsızlık sürecinde yeni bir uluslararası işbirliği kurma ve evrensel barışı sağlama konsepti sunduğunu vurguladı. Konuşmasında, Türkmenistan’da 27 yıllık bağımsızlık  döneminde gerçekleştirilen yatırım hacminin 350 kat artarak 185 Milyar Dolar seviyesine ulaştığına  dikkat çeken Devlet Başkanı, bu süre zarfında Türkmenistan’ın bir tarım ülkesinden sanayileşmiş bir ülkeye dönüştüğünü, toplumun refah düzeyinin arttığını, devlet bütçesinin ana payının eğitim, sağlık ve kamu hizmetlerinin yanı sıra emeklilik maaşlarının  geliştirilmesine ayrıldığnı ve özel sektörün ekonomideki payının her geçen arttığını ifade etti.

Halk Maslahatı  toplantısında  Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov bir takım önerilerinin yanısıra Halk Maslahatı Meclisisne iki önemli öneri sunarak tarımsal üretim sistemini yeniden yapılandırmaya yönelik tarım reformuna gidilmesi ve  bağımsızlığın başlangıcında yaşanılan  zor ekonomik dönemde halkı desteklemek için, ücretsiz doğal gaz, elektrik ve içme suyu sağlanması gibi sosyal yardımların  uygulamasına son verilmesini teklif etti.

Halk Maslahatı Meclisi üyelerinin bu teklifleri onaylamasının ardından Devlet Başkanı tarafından imzalanarak yayınlanan kararnamede ; Türkmenistan Arazi Kanunu'na göre  tarım arazileri üreticilere 99 yıllığına tahsis edilecek. Ayrıca, pamuk ve buğday ekiminin tarım arazilerinin  yüzde yetmişlik kısmıyla sınırlandırılması, kalan yüzde 30'unda  diğer ürünlerin yetiştirilmesi düzenlemesi getiriliyor. Kararname çerçevesinde buğday ve pamuk hükümet alım fiyatlarının artış yönünde revize edilmesi, yüksek verim elde etmek için yüksek kaliteli tohum üretiminin teşvik edilmesi ve  ziraatçıların desteklenmesi  için ek ücret ödenmesi uygulamaları getiriliyor.

Diğer önemli bir kararname ile de ekonomide  serbest piyasa mekanizmasının çalıştırılması ve toplumsal hizmetlerin maliyetlendirilebilmesi için  1 Ocak 2019 tarihinden itibaren konutlara sağlanan ücretsiz  elektrik, gaz ve içme suyu uygulamasına son verilmesi hakkında yayımlandı. Bu kararnameyle  temel kaynakların rasyonel kullanımı, tasarruf sağlanması ve toplumsal  faydanın geliştirilmesi amaçlanıyor

Türk tarihinin önemli devlet geleneklerinden biri olan “Aksakallılar Meclisi” nin devamı niteliğinde olan, eski adıyla “Yaşulular Maslahatı” bu yıl Başkent Aşkabat’da yapıldı. Hükümetin devlet politikalarını ve ülke gündemindeki sosyal, ekonomik, politik  ve benzeri sorunlarını ülkenin ileri gelenleri ile istişare ederek çözen Halk Maslahatı Meclisi, Türkmenistan’da milli iradenin tecelli ettiği en yüksek anayasal temsil organı niteliğini taşıyor.

Halk Maslahatı meclisi’nin; Vilayetleri temsilen gelen yaşlılar, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, Kamu kurumlarının başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite yöneticileri ve öğrencileri ile Türkmenistan’ın diğer ülkelerdeki büyükelçilerinden oluşan  yaklaşık 2500 üyesi bulunuyor.  Halk Maslahatı Meclisi, anayasa değişikliği, referandum, ülkenin ekonomik, sosyal ve politik gelişmesine yön verecek ana konularda tavsiyeleri tartışma ve karar alma yetkisine sahip bulunuyor. yasama organı niteliği taşımıyor. Halk Maslahatı Meclisi kararları  bağlayıcı olup Milli Meclis tarafından yasalaştırılıyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Gurbanguli Berdimuhamedov, Birleşmiş Milletler,

Diğer Haberler