turkmenistan-ile-afganistan-arasindaenerji-iletisim-ve-ulasim-hatlarinin-acilis

Türkmenistan ile Afganistan arasındaenerji, iletişim ve ulaşım hatlarının açılış töreni gerçekleştirildi

14 Ocak'ta Türkmen ve Afgan liderler, karayolu, uluslararası fiber-optik iletişim hatları ve Kerki-Şibergan enerji nakil hattının açılışını bir törenle gerçekleştirdi.

15 Ocak 2021 16:38

Törene Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani katıldı.

Türkmenistan’ın batısı ile Afganistan’ın kuzey batısını birleştiren enerji, iletişim ve ulaşım hattı ile TAP projesinin  (Türkmenistan, Afganistan, Pakistan Enerji Nakil Hattı Projesi) ilk etabı tamamlanmış oldu.

Söz konusu iletim hattı yapım projesi, TAPI (Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan) doğalgaz boru hattına paralel olarak sürdürülmekte.

Proje ile Asya-Pasifik bölgesi ile Avrupa ve Orta Doğu coğrafyası bir fiberoptik ağ ile karadan bağlananıyor. Yapımı tamamlanan demiryolu ile söz konusu pazarlara mal ve hizmetlerin daha sağlıklı ulaştırılması amaçlanıyor. Aynı zamanda kaynak ve üretim kapasiteleri birleştirilerek bölgedeki lojistik potansiyelin daha da artırılması hedefleniyor. Projeyle birlikte Afganistan'da elektriğin maliyeti yarı yarıya düşmüş oldu.

Türkmenistan’ın Lebap eyeletinde düzenlenen telekonferans programında, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov  açılıştan duyduğu memnuniyeti ifade ederek projelerin hazırlanmasında emeği geçen Türkmen ve Afgan uzmanlara şükranlarını sundu.

Bu projenin her iki ülkenin uzun vadeli kalkınmasına güçlü bir ivme kazandıracağını, Türkmen ve Afgan halklarının refahına değerli katkısının olacağını belirten Türkmen lideri, hızla büyüyen bir enerji, ulaşım ve iletişim sistemi yaratmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu tür projelerin uygulanması Afganistan ile Şangay İşbirliği Örgütü, Ekonomik İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Ekonomik Topluluğu gibi büyük kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği için elverişli koşullar oluşturacağını belirtti.

TAPI Projesi ve Lapis-Lazuli ulaşım koridoru gibi önemli projelere de dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani de,  Afganistan ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin önemli ölçüde arttığını belirterek, Türkmenistan Devlet Başkanı'nın iyi niyetinden dolayı Afgan halkı adına şükranlarını dile getirdi. Türkmenistan'ın yalnızca bölgesel bir merkez haline gelmediğini, aynı zamanda bölge ile dünya arasında bir bağlantı noktası oluşturmada kilit rol oynadığını söyledi. Söz konusu projelerin Afgan halkının yaşam koşullarını ve bölge ülkelerinin durumunu daha da iyileştireceğini vurguladı.

Açılış töreni sonrasında iki liderin talimatı ile tren seferi gerçekleştirildi.

Asya Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Koridorunun ilk etabına 2013 yılında başlanmıştı.

Diğer Haberler