turkmenistan-ile-ozbekistan-arasindaki-ticaret-hacmi-2018de-70-artti

Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi 2018'de % 70 arttı.

Özbekistan’ın Aşkabat Büyükelçisi Akmaljon Kuchkarov, Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ile yatırımlar konusunda, yabancı misyon şefleri, medya mensupları ve iş adamlarına birifing verdi.

12 Şubat 2019 15:17

Büyükelçi konuşmasında iki devlet arasında en yüksek düzeyde kurulan diyalog sayesinde, 2018 yılında  Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki karşılıklı ticaret cirosunun % 70 oranında artarak  302 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Türkmenistan’ın  Özbekistan'a ihraç ettiği ürünler arasında, cam  ürünleri, inşaat ve yapı malzemelerinin önemli yer tuttuğunu belirten Özbek Büyükelçi,  2018 yılında, özel girişimcilerin, Türkmenistan ekonomisindeki artan rolünü belirterek Türkmen işadamları ile birlikte 25'ten fazla ortak girişim başlatıldığını vurguladı.

Özbakistan’ın,  yabancı yatırımları kolaylaştırıcı ve teşvik edici politikalar geliştirdiğini belirten Büyükelçi Akmaljon Kuçkarov,  2019 yılında, elde edilen kazanımların korunmasıyla yetinilmeyeceğini, aynı zamanda Türkmen-Özbek çok yönlü işbirliği ve stratejik ortaklığın başarıyla geliştirileceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

Türkmenistan ile Özbekistan arasında kültürel ve insani ilişkilerin de geliştiğini belirten Büyükelçi, örnek olarak, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te açılan Aşkabat Parkı ile  Mahtumguli caddesini gösterdi ve  geçen yıl Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Özbekistan’a yaptığı resmi  ziyareti ve  Özbek Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyeyev’in aynı yıl  Aral Denizi’ni Kurtarmak için Uluslararası Fon kurucu devlet başkanlarının Awaza’daki zirvesine katıldığını hatırlattı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Özbekistan,

Diğer Haberler