turkmenistan-in-bagimsizliginin-29-yili

Türkmenistan’ın Bağımsızlığının 29. Yılı

Türkmenistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 29. yılı resmi törenlerle kutlandı.

28 Eylül 2020 21:49

Bağımsızlık günü kutlamaları, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile devlet başkanı yardımcıları, bakanlar, üst düzey bürokratlar ve  kanaat önderlerinin Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Aşkabat Bağımsızlık Meydanı’nda Türkmenistan Milli Marşı'nın okunması ve göndere bayrak çekilmesinin ardından Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri, resmi geçit yaptı. Devlet Başkanı'nın ayakta izlediği geçit resmini  hükümet yetkilileri, meclis başkanı, askeri ve kolluk kuvvet başkanları, bakanlar kurulu üyeleri, kamu kuruluşları temsilcileri, fahri büyükler, öğrenciler de izledi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bağımsızlığın 29. yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Kutlama mesajında “Bağımsızlık, güçlü devletimizin sarsılmaz temelidir. Yaratmak ve inşa etmek için güç ve enerji veren kutsal bir kavramdır. Bu nedenle, bağımsızlığımızın 29. yıldönümünü geniş çapta kutluyoruz, onu mükemmel başarılarla karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bağımsızlığın ilk günlerinden itibaren Türkmenistan halkının demokratik, laik, hukukun üstünlüğüne dayanan bir devlet ve sivil toplum gibi yüksek bir hedef seçtiğini ifade eden Bardimuhamedov, ülkenin doğal kaynaklarının ulusal ve insani menfaatlere yönlendirildiğini ve  ülke halkının refahı adına uzun vadeli programlar ve köklü reformların başarıyla uygulandığını vurguladı.

Bağımsızlık günü, bütün yurtta çeşitli tören, gösteri, konser ve şenliklerle kutlanıyor.

Türkmenistan 1917 Rus Bolşevik İhtilali sırasında  Ruslara karşı bağımsızlık mücadelesi vermişse de 1924’te SSCB’nin egemenliğini kabul etmek zorunda kaldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Türkmenistan Parlamentosu 27 Ekim 1991’de oybirliği ile Türkmenistan’ın bağımsızlığını kabul ederek tüm dünyaya duyurdu. Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan devlet oldu. 1992’de Birleşmiş Milletler üyesi olan Türkmenistan, BM Genel Kurulu’nun 12.12.1995 tarihli kararıyla “Daimi Tarafsızlık Statüsü” alan ilk devlet olma özelliği de taşıyor.

Diğer Haberler