turkmenistan-in-baskenti-askabatta-turkmen-ozbek-siyasi-istisareleri-yapildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat'ta Türkmen-Özbek siyasi istişareleri yapıldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen istişare toplantılarında heyetlere Türkmenistan Dışişleri Bakanı R. Meredov ve Özbekistan Dışişleri Bakanı A. Kamilov başkanlık etti.

19 Ağustos 2019 09:54

Müzakereler sırasında, taraflar iki kardeş ülke arasındaki kapsamlı ilişkilerin geliştirilmesindeki olumlu dinamikleri belirtti. Diplomatlar siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda ikili işbirliği konularını ele aldılar. Türkmen-Özbek diyaloğunun gelişimine önemli katkı sağlayan en yüksek ve en yüksek düzeyde karşılıklı ziyaretlerin düzenlenmesinin önemi belirtildi.

Taraflar, bölgesel ve uluslararası örgütler, özellikle BM ve AGİT çerçevesinde işbirliğini daha da güçlendirmenin olanaklarını değerlendirdiler. Ülkelerin 2030 Gündemi'nin uygulanması konusunda aktif olarak çalıştıkları ve bunun iki ülkenin ekonomik ve sosyal istikrarı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirtildi.

İki halkın ortak tarihi kökleri hakkında konuşan Özbekistan Dışişleri Bakanı A. Kamilov, iyi komşuluk ve karşılıklı saygı ilkelerine dayanan ve tüm Orta Asya bölgesinde güvenlik ve refahın korunmasına yardımcı olan Türkmenistan'ın “açık kapı” politikasının önemini vurguladı.

Müzakereler sırasında, taraflar su ve toprak yönetimi alanında işbirliğini genişletme gereğini belirtti. Ayrıca, iki ülkenin mühendislik, eğitim ve turizm alanındaki potansiyellerine aşina olmak için çeşitli düzeylerde ziyaret alışverişi yapma olanakları da göz önünde bulunduruldu.

Siyasi istişarelerin sonuçlarının ardından taraflar, 2020-2021 döneminde Özbekistan ve Türkmenistan dışişleri bakanlıkları arasında bir işbirliği programı imzaladılar.

Anahtar Kelimeler: Aşkabat, Özbek, Türkmenistan,

Diğer Haberler