turkmenistan-in-efsane-heykeltrasi-saragt-babayev

Türkmenistan’ın efsane Heykeltraşı: Saragt Babayev

Guinnes Rekorlar Kitabında yerini alan “Oğuzhan ve Oğulları” anıtına imzasını atan Türkmenistan tarihinin en büyük heykel ustası.

07 Nisan 2022 11:22

Saragt Babayev, 1970-1974 tarihleri arasında Türkmen Devlet Özel Sanat Okulu'nun heykel bölümünde,  1974-1980 tarihleri arasında da Moskova'da eğitim aldı.

 Babayev, ilk eserlerini portre türüne adadı.

"Anne", "Türkmen Kızı", "Genç Bir Adamın Portresi" ve daha birçok heykeli, onun ulusal karakterdeki ustalığını gösterir.

Heykeltıraş, ideali idealize etmeden, gerçek güzelliği olduğu gibi somut gerçekçi formlarda portrelerinde resmetmeye çalışıyor.

Halen, Türkmenistan Güzel Sanatlar Okulu’nda hocalık yapan Saragt Babayev’in, Rusya, Ukrayna, Özbekistan ve Türkiye’de önemli eserleri bulunuyor.

 Ustanın Ankara’da da beş metrelik “Mahtumkulu Firaki” anıtı yer alıyor.

En önemli eserleri arasında, başkent Aşkabat’ta Bağımsızlık Parkı’ndaki Türkmen halkının tarihi şahsiyetlerinin heykelleri, Bağımsızlık heykeli, İlham parkındaki bilim adamlarının heykelleri, Türkmen Atları heykeli, Alparslan, Köroğlu ve Karacaoğlan heykelleri, ile Anıtlar Toplumu gibi onlarca şaheser yer alıyor.

Saragt Babayev, "Vatan sevgisi için", "Gayret", “Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümü", "Türkmenistan'ın bağımsızlığının 25. yıldönümü "madalyaları ve "Kalkınış" nişanı ile ödüllendirildi.

Babayev, Türkmenistan’ın devlet ve Uluslararası “Mahtumkulu” Ödülü’nün de sahibi.

Saragt Babayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı “Türkmenin Altın Asırı” ve “Türkmen atının en iyi heykeli” yarışmasının birçok kez galibi oldu.

Diğer Haberler