turkmenistan-in-en-buyuk-eyaletinde-yeni-idari-merkez-ve-sehir-kuruluyor

Türkmenistan’ın en büyük eyaletinde yeni idari merkez ve şehir kuruluyor.

Türkmenistan’ın Ahal Bölgesi için yeni idari merkez ve şehir projesinin temel atma töreni yapıldı. Temel atma törenine katılan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimumedov, temele ilk harcı koydu.

11 Nisan 2019 15:55

Türkmenistan’ın beş vilayet bölgesinden biri olan Ahal Vilayeti’ne bağlı bütün şehir ve ilçelerin idari merkezini ve yeni bir kent kurulmasını kapsayan projenin inşaatına başlandı.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Devlet Başkanı gurbanguli berdimuhamedov, Türkmen halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal altyapının  modernizasyonu konularının her zaman devletin özel ilgi alanında bulunduğunu vurguladı.

Proje hakkında bilgi veren Devlet Başkanı, proje kapsamında  bütün komu binalarının yanısıra, tiyatro, müze, kültür merkezi, kütüphane, konser solonları, spor kompleksleri, dinlenme ve eğlence tesisleri, sirk binası gibi  kültür, spor ve eğlence  birimlerinin inşa edileceğini belirtti. 70 bin kişinin yaşayacağı modern bir kentin de proje de yer aldığını ifade eden Devlet Başkanı, söz konusu kentin içinde, 10 anaokulu, 19 ortaokul, meslek okulu, sanat okulu, anne ve çocuk sağlığı merkezi ve diğer sağlık kurumlarının yer alacağını ifade etti.

Söz konusu projenin,  tüm bölgenin gelişiminin bel kemiği olacağını belirten Berdimuhamedov, ''Dijital ve akıllı sistemler ve yüksek teknolojiler olmadan yeni bir kentin  hayal edilemeyeceğini, dünyanın genel gelişimine ayak uyduran ancak  şimdiki ve gelecek kuşaklarımız için ulusal mirasımızı, manevi değerlerimizi, asırlık kültürümüzü, geleneklerimizi özenle koruyan şehirler oluşturduklarını'' belirtti.

Festival havasında geçen temel atma töreninde Türkmen Kültür mirasını canlandıran ve yaşayan Türkmen Kültürünü sergileyen etkinlikler düzenlendi. Bu bağlamda, düğün törenleri, milli oyunlar, zanaat ürünleri, halı dokuma dezgahları, at biniciliği ve  güreş oyunları sergilelendi.

Temel atma töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gurbangul Berdimuhamedov, Türkmenistan müftüsü, etrap imamı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ile askeri ve kolluk kuvvetleri başkanları ile birlikte  Geoktepe Camii’ne  gitti. Camide dualar edildikten sonra katılımcılara Türkmen Mutfağından yemekler ikram edildi.

Devlet Başkanı Berdimumedov kendisini karşılayan çocuklarla yakından ilgilenerek onlara çeşitli hediyeler verdi.

Temel atma töreninin sonunda bir konser düzenlendi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Gurbanguli Berdimumedov, Ahal,

Diğer Haberler