turkmenistan-in-usta-oyuncu-ve-yonetmeni-baba-annanov

Türkmenistan’ın usta oyuncu ve yönetmeni: Baba Annanov

Usta yönetmen Baba Annanov, Türkmen sinema sanatında iz bırakan büyük sanatçılardan biri…

17 Şubat 2022 15:24

Baba Annanov, 1934 yılında Aşkabat'ın Garadamak köyünde doğdu. 1958'de Taşkent'teki N.Ostrovsky Tiyatro ve Sanat Enstitüsü'nden mezun oldu. Enstitüde öğrenciyken Özbek sinema stüdyosunun “Gönderme”, “ Savcı” ve “ İlk sınav” adlı Türkmen sinema filminde başrol karakteri canlandırdı. Enstitüden mezun olduktan sonra mesleki kariyerine Türkmenistan’ın Lebap vilayetindeki Seyitnazar Seydi Devlet Müzikli Dram Tiyatrosu'nda başladı.

Baba Annanov, “ Kader” ve “ At Hırsızlığı” atlı filmlerde unutulmaz karakterler canlandırdı. Özellikle yönetmen Altı Garlıyev'in meşhur filmi "Kararlı Adım"da başkarakter olarak yer aldı. Yönetmen Övülyagulı Kuliyev'in "Keçpelek" filminde canlandırdığı ozan Berdimurad rolü ile Türkmen sinemasında silinmez bir iz bıraktı, seyircilerin büyük sevgi ve saygısını kazandı. Sinema yönetmeni olarak Annanov "Karizgenler", "Zohre-Tahir", "Ağır Yük" ve "Serdar" gibi filmleri yönetti.

Baba Annanov Türkmen kültür ve sanatının gelişimine yaptığı katkılardan dolayı 1969 yılında Türkmenistan'ın Uluslararası Mahtumkulu Ödülü'ne; 1985 yılında ise SSCB Halk Sanatçısı unvanına layık görüldü. Baba Annanov'un canlandırdığı roller ve yönettiği film ve tiyatro oyunları Türkmen sinema ve tiyatrosunda önemli bir yere sahip.

Annanov, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Ukrayna'dan film yapımcılarıyla yakın işbirliği içinde çalıştı. Baba Anannov, Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un “ Gün Olur Asra Bedel” romanına uyarlanarak çekilen bir kurmaca sinema filmi “Mankurt” gibi Türkiye-Türkmenistan, Türkmenistan-Özbekistan gibi çok sayıda ortak yapım sinema filmde rol aldı.

Usta oyunca Baba Annanov, 21 aralık 1991 tarihinde 57 yaşında vefat etti.

 

Diğer Haberler