turkmenistan-in-usta-senarist-ve-yonetmeni-alti-garliyev

Türkmenistan’ın usta senarist ve yönetmeni: Altı Garlıyev

Altı Garlıyev, Türkmen tiyatro ve sinema sanatına yön veren büyük sanatçılardan biri.

25 Ocak 2022 14:04

Altı Garliyev, 6 Ocak 1909'da Ahal ilinin Tecen ilçesine bağlı İkinci Babadayhan köyünde doğdu.

Altı Garliyev, 1929'da Mollanepes Türkmen Devlet Dram Tiyatrosu bitirdi.

1931'de Azerbaycan Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesinden mezun oldu. Mezun olduktan sonra kariyerine Türkmen Devlet Akademik Dram Tiyatrosu'nda başladı. 

Altı Garlıyev oyunculukla beraber yönetmenlik de yaptı. Türkmen Devlet Akademik Dram tiyatrosunun sahnesinde "Pamuk", "Ayna", "16.yıl", "Capbaklar" ve "Patron" gibi oyunları yönetmen olarak sahneledi.

1941'de Opera ve Bale Tiyatrosu'nun genel yönetmeni olarak görevlendirildi. Garlıyev, Opera ve Bale tiyatrosu'nda çalışırken "Şasenem ile Garip", "Abadan", "Leyli ile Mejnun", "Zohre ile Tahir" operalarını sahneledi.

1955 yılından itibaren Altı Garlıyev, Mollanepes Türkmen Devlet Akademik Dram Tiyatrosu'nun genel yönetmeni ve oyuncusu olarak görev yapmaya başladı. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra film stüdyosunda da çalışmaları oldu.

Usta yönetmen Garlıyev, Mahtumkulu Devlet Müzikal Drama Tiyatrosu sahnesinde büyük bir başarı elde eden “ Mahtumkulu” operasının da yazarı.

Altı Garlıyev, “Ayna”, “Ağalar ve Çocuklar” gibi tiyatro oyunları ile türkmen tiyatro ve sinema dünyasına büyük katkı sağlamıştır.

Sanatçı, yönetmen, oyun yazarı Altı Garlıyev, Türkmen tiyatro ve sinema sanatının gelişimine yaptığı katkılardan dolayı 1942 yılında Türkmenistan Halk Sanatçısı unvanına layık görüldü. 1944'te “Kızıl Bayrak İşçi” nişanı, 1949'da “Lenin” nişanı ve 1945'te “Liyakat” Madalyası ile ödüllendirildi.

Türkmen sinema sanatında milliyetçiliği işleyen ilk yönetmen olarak bilinen Altı Garlıyev, “Kararlı Adım” adlı filmdeki Gullı han rolüyle 1966 yılında Uluslararası Mahtumkulu Ödülü'nü layık görüldü.

11 Aralık 1973'te usta yönetmen Altı Garlyev 65 yaşında vefat etti.

Diğer Haberler