turkmenistan-insan-haklari-mevzuatini-gozden-geciriyor

Türkmenistan, İnsan Hakları Mevzuatını gözden geçiriyor

Türkmenistan'ın insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk alanındaki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi konusunda Bakanlıklar Arası Komisyon ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

20 Şubat 2020 10:29

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıya; Türkmenistan  Dışişleri, Eğitim ve  Sağlık Bakanlığı temsilcileri, Türkmenistan Devlet, Hukuk ve Demokrasi Enstitüsü başkanları, Türkmenistan Kızılay Derneği, Türkmenistan Ombudsmanı ile Birleşmiş Milletler Daimi temsilcisi, BM Orta Asya İnsan Hakları yüksek komiseri, BM Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi başkanı ile AGİT Temsilcisi katıldı.

Dışişleri Bakanlığının resmi sitesinde yayınlanan habere göre toplantıda;  Türkmenistan’ın  Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı,  İnsan Hakları Ulusal Eylem Planı, İnsan Ticareti ile Mücadele Ulusal Eylem Planı,  Hakların Kullanılması için Ulusal Eylem Planı ile  Çocukların Erken Gelişimi hakkında ulusal stratejisi ele alındı.

Ayrıca insan hakları ve uluslararası insancıl hukukun uygulanması alanında BM ve diğer yetkili kuruluşlar ile işbirliği alanlarının yanı sıra, Türkmenistan'ın uluslararası sözleşmelere ve isteğe bağlı protokollere katılımıyla ilgili çeşitli konular gündeme getirildi.

Bakanlıklar Arası Komisyon Başkanı olarak Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid  Meredov, yaptığı konuşmada, ülkenin insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için ülkede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, uluslararası örgütleri, Türkmenistan'ın insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk alanındaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmede aktif işbirliğini sürdürmeye çağırdı.

Toplantıda konuşan BM ve AGİT temsilcileri de Türkmenistan'ın insan hakları alanında uluslararası kuruluşlarla yaptığı  işbirliğine dikkat çekerek, insan haklarının korunması ve ifade özgürlüğü alanlarında ulusal programların, planların ve yasaların hazırlanması sürecinin önemini belirtti.

Türkmenistan ile insan haklarının sağlanması konusunda yapıcı bir ortaklık kurulduğunun vurgulandığı toplantıda, devletin toplumu demokratikleştirmeyi ve devletliğin yasal temellerini güçlendirmeyi amaçlayan tedbirler aldığını ve uyguladığı kaydedildi.

Bu bağlamda, komisyon, ulusal mevzuatı izleyerek ilgili tavsiyeleri hazırlayacak ve Türkmenistan'ın insan hakları ve özgürlüklerini sağlamaya yönelik yönetmelik ve kanunlar hakkında kamuoyunun farkındalığını arttıracak.

Komisyon; yürütülen ulusal  eylem plan ve stratejiler hakkında raporlar hazırlayarak BM komitelerine değerlendirilmek üzere sunacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, İnsan Hakları Mevzuatı,

Diğer Haberler