turkmenistan-iran-a-elektrik-sevkiyatini-artiriyor

Türkmenistan İran’a elektrik sevkiyatını artırıyor

İran İslam Cumhuriyeti Enerji Bakanı, Türkmenistan ile elektrik ithalatını artırmak için müzakerelerin yeniden başladığını duyurdu.

10 Şubat 2021 17:06

İran İslam Cumhuriyeti Enerji Bakanı Reza Ardakanian gazetecilere verdiği demeçte, “Türkmenistan ile müzakereleri yeniden başlattık. Kesinti nedeniyle, önemli miktarda elektriğin Türkmenistan’dan ithal edilmesine karar verildi” dedi.

Türkmenistan’ın İran ile Türkmen elektriğinin alım, satım ve transit geçişinde uzun süredir devam eden bir ortaklığı bulunuyor.

İran’ın dışında Afganistan ve Özbekistan Türkmen elektriğinin ana ithalatçıları konumunda yer alıyor. Yakın gelecekte komşu ülkelere elektrik arzının artırılması planlanıyor.

Elektrik enerji sektörünü geliştirme planına göre, 2024 yılına kadar Türkmenistan’daki elektrik üretiminin yılda 33 milyar kilovat saate ulaşması bekleniyor.

Bu amaca ulaşmak için Türk firmaları tarafından üstlenilen yeni enerji santralleri ve servis merkezlerinin inşaatı devam ediyor. Görüntülerde Aşkabat'ın Büzmeyin ilçesinde gaz türbini enerji santralleri ekipmanlarının onarım ve bakım merkezi inşaatı yer alıyor.

Ayrıca mevcut üretim tesisleri de modernize ediliyor.

Hâlihazırda elektrik endüstrisi, toplam kapasitesi 6 bin megavatın üzerinde olan 12 enerji santrali ile işletiliyor. Bu, Türkmenistan tüketicilerine güvenilir ve kesintisiz bir elektrik temini ve komşu ülkelere ihracat tedariki için yeterli görülüyor.

Diğer yandan 2018 yılında, ülkenin ilk buhar ve doğalgazlı kombine çevrim elektrik santrali Mari’de açılmıştı.

Diğer Haberler