turkmenistan-iran-la-olan-dogalgaz-anlasmazligini-cozmek-icin-uluslararasi-tah

Türkmenistan, İran’la  olan Doğalgaz Anlaşmazlığını Çözmek İçin Uluslararası Tahkime Gidiyor

Türkmengaz, biriken borçlarını ödemediği gerekçesiyle 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren İran’a gaz sevkiyatında kısıntıya gitmişti.

05 Aralık 2017 11:16

Türkmenistan, İran’la  olan Doğalgaz Anlaşmazlığını Çözmek İçin Uluslararası Tahkime Gidiyor.

Türkmengaz, biriken borçlarını ödemediği gerekçesiyle 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren İran’a gaz sevkiyatında kısıntıya gitmişti.

Türkmengaz Başkanı Murat Arçayev, İran’la olan anlaşmazlık konuları hakkında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a bir rapor sundu. Raporda İran Ulusal Gaz Şirketi ile yapılan sözleşme hükümleri, İran tarafının Türkmengaz’a olan borçları ve taraflar arasında yapılan müzakereler hakkında bilgilere yer verildi.

 Türkmenistan Devlet Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre raporda; Türkmengaz’ın, İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde mutabakata varılamadığı vurgulandı. İran tarafının ayrıca, “sorunun, her iki tarafça kabul edilebilir ve objektif şekilde çözümü için uluslararası tahkime gidilmesini” önerdiği belirtildi.

Türkmengaz Başkanı Murat Arçayev’in raporu üzerine Türkmen lider Berdimuhammedov, İran’ın “tahkim” önerisinin desteklenmesini ve bu konuda gerekli belgelerin hazırlanması talimatını verdi.

İki komşu ülke Türkmenistan ile İran arasındaki gaz anlaşmazlığı 2016 yılı sonunda ortaya çıkmıştı. 

Türkmengaz, İran tarafının borçlarını ödemediği gerekçesiyle, 1 Ocak 2017’den itibaren gaz sevkiyatı konusunda kısıntıya gitmişti. O dönemde İran tarafından yapılan açıklamalar ve uluslararası basında çıkan haberler üzerine Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama yapılmış ve “İran Ulusal Gaz Şirketi’nin Türkmenistan’ın olumlu yaklaşımına ve kabul edilebilir çözüm seçenekleri arayışına karşılık olumlu bir yaklaşım sergilememesi sonucunda;  1 Ocak 2017 tarihinden  itibaren İran’a sevk edilen Türkmen doğalgazının miktarında zorunlu bir sınırlama getirildiği” belirtilmişti. 2017 Yılı başındaki Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “2013 yılından bu yana tedarik edilen Türkmen doğalgazı için; İran’ın,  biriken borcunu kapatmak yönünde gereken çabayı göstermediği” vurgulanmıştı.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, İran, Doğalgaz anlaşmazlığı, Tahkim, Türkmengaz,

Diğer Haberler