turkmenistan-japonya-iliskileri

Türkmenistan-Japonya ilişkileri

Türkmenistan ve Japonya iş ortaklığını genişletme kararı aldı.

20 Eylül 2018 17:47

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) Orta Asya departman Direktörü Hadcim Taniguçi başkanlığındaki Japon heyet ile Türkmenistan hükümet yetkilileri arasında bir çalışma ziyareti gerçekleşti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, JICA’nin ekonomi, finans, eğitim, girişimcilik, doğal gaz teknolojileri, ulaşım, lojistik ve turizm gibi çeşitli alanlarda uygulamalarındaki etkinliğine dikkat çekilerek AJANS’ın eğitim programlarından yararlanılacağı kaydedildi.

Taraflar ayrıca karşılıklı önceliklerin belirlenmesinin, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesinde ve  işbirliği beklentilerinde önemli rol oynadığını belirterek Türkmenistan'daki projelerin uygulanmasına ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Aşkabat ve Tokyo arasında yakıt, enerji, makine ve teçhizat ithalatı, tekstil, petrokimya, kimya endüstrisi ve yeni teknolojilerin uygulanması alanlarında   bir dizi ikili ilişki ve işbirliği bulunuyor.

2015 yılında  Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Aşkabat’ı ziyareti sırasında geniş bir finans paketi üzerinde anlaşmaya varılmış ve 18 milyar Dolar değerinde ortak projelerin uygulanması için ikili anlaşmalar imzalanmıştı. Şu anda Türkmenistan'da, Japon şirketleri 30 proje yürütüyor.

Orta Asya + Japonya'nın altıncı toplantısı, geçen yıl Türkmenistan’da  beş Orta Asya ülkesinin ve Japonya'nın dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilmişti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Japonya, iş ortaklığı,

Diğer Haberler