turkmenistan-kultur-gunleri-devam-ediyor

Türkmenistan Kültür Günleri devam ediyor

​​​​​​​22- 27 Haziran tarihlerindeki “Kültür Günleri” etkinliklerinde, ülkenin tarihi ve kültür ögeleri sergileniyor.

25 Haziran 2018 11:49

Her yıl Haziran ayında düzenlenen “Türkmenistan Kültür Günleri” etkinlikleri bu yıl, 22 – 27 Haziran tarihlerinde yapılıyor.

Etkinlikler çerçevesinde Türkmen tarihi ve kültürü,bütün yönleriyle sergileniyor ve tanıtılıyor.

Etkinlikler için yurt dışından  basın yayın kuruluşlarının temsilcileri de davet edildi. Kültür Günleri programı, Başkent Aşkabat’taki resmi açılışın ardından, Türkmenabat ve Mary kentlerinde devam etti.

Türkmenabat’taki program, tarihi Amul Kalesi kalıntıların bulunduğu bölgede yapıldı. Burada Amul kalesi ve kale yanındaki alanda yapılan kültür sergisi konuklar tarafından gezildi. Kentteki Etnografya müzesi ve Türkmenabat Şehir Kütüphanesi ziyareti ile devam eden program, Devlet Müzik ve Drama tiyatrosundaki gösteri ile sona erdi.

Sultan Sencer Türbesi, TİKA tarafından restore edilmişti.

Türkmenabat’ın ardından kültür günleri programının Mary’de (Tarihi adı Merv) devam etti. Mary şehrindeki program, TİKA tarafından restore edilen Selçuklu Hükümdarı Sultan Sencer’in  türbesinin de bulunduğu “Kadim Merv” tarihi kentindeki gezi ile başladı. Burada tarihi kent kalıntıları, Sultan Sencer Türbesi ve Kızlar Kalesi gezildi. Yerel Tarih Müzesi, Mary Vilayet Kütüphanesinin görülmesi ile devam eden Mary’deki program, Kemine Devlet Tiyatrosu sanatçılarının  “Melikşah” adlı oyununun izlenmesi ile sona erdi.

Etkinliklerin her aşamasında, Türkmenlerin tarihsel ve bugününe dair, yaşam, tarım, yemek, düğün vb. sosyal hayatını anlatan kültür sergileri düzenlendi. Sergiler ve gösteriler  konuklar tarafından ilgi ile takip edildi.

Türkmenistan Kültür Günleri Programı, Ahal vilayeti ve Başkent Aşkabat’ta 27 Haziran’a kadar sürecek etkinliklerle devam ediyor. Etkinlikler, Aşkabat’ın Akbuğday ilçesindeki Nevruz Yaylası’nda 27 Haziran Cuma günü yapılacak kapanış programı ile sona erecek.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan Kültür Günleri, Aşkabat,

Diğer Haberler