turkmenistan-milli-anma-gunu

Türkmenistan Milli Anma Günü

Türkmenistan Halkı, büyük depremin kurbanları, 2. Dünya Savaşı şehitleri ve tarihi Göktepe Savaşı şehitleri için belirlediği Anma Günü’nde (Hatıra Günü) bütün kayıplarını anıyor.

07 Ekim 2020 09:44

1948 yılının 6 Ekim gecesinde meydana gelen ve insanlık tarihinin en yıkıcı felaketlerinden biri olarak kabul edilen Aşkabat Depremi'nde şehir yok olmuş ve on binlerce insan hayatını kaybetmişti. Göktepe Savaşı ise 1881 yılında Rusya Çarlık Devleti’nin Türkmenlere uyguladığı kıyımı ifade ediyor. 1941-45 yıllarında yaşanan 2. Dünya Savaşı'nda, Sovyetler Birliği’nin giriştiği Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda da Türkmenler büyük kahramanlıklar göstererek birçok şehit vermişti.

Daha önce farklı tarihlerde gerçekleştirilen anma programları, 2014 yılından itibaren birleştirilerek, deprem kurbanları ve vatan şehitleri için 6 Ekim Milli Anma Günü (Hatıra Günü) olarak ilan edildi ve 6 Ekim resmi tatil kabul edildi.

Milli Anma Günü münasebetiyle, Aşkabat'ta Yadigarlık Anıt Kompleksi'nde çelenk koyma merasimi düzenlendi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Yadigarlık Anıtları'na çelenk bırakma törenine katıldı. Berdimuhamedov, Aşkabat Depremi kurbanları, Göktepe Kalesi şehitleri ve Büyük Vatanseverlik Savaşı kahramanları anısına olmak üzere anıtlara üç ayrı çelenk koydu.

Diğer Haberler