turkmenistan-ozbekistan-iliskileri-canlaniyor

Türkmenistan Özbekistan İlişkileri Canlanıyor

Özbekistan, Türkmenistan ile ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor.

03 Mart 2017 16:00

Şevket Mirziyoyev’in  devlet başkanı olarak göreve başlamasından sonra, tüm ülkelerle yeni siyasi ilişkiler geliştirmeye çalışan Özbekistan, Türkmenistan ile ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor.

Sınır komşusu iki ülke arasındaki en önemli işbirliği 2009 yılında işletmeye açılan Türkmenistan- Özbekistan-Kazakistan-Çin Doğalgaz Boru Hattı projesi..
Bu önemli enerji projesi yanında,  iki ülke;  Özbekistan-Türkmenistan-İran- Umman ulaşım koridoru konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.

Aralık ayında Özbekistan Devlet Başkanlığı  görevine başlayan Şevket Mirziyoyev’in resmi bir ziyaret için Türkmenistan’a gelmesi bekleniyor.
Bu ziyaretin ön çalışmalarını yapmak üzere; Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler Yatırımlar ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiyev  dün Türkmenistan’a geldi ve  Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ile görüştü. 
Meredov-Ganiyev görüşmesinde; hem Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’in  resmi ziyaretinin detayları hem de iki ülke arasında imzalanacak işbirliği belgelerinin  içeriği  ele alındı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre; bölgesel sorunların çözümünde, karşılıklı yarar ilkeleri çerçevesinde işbirliğini genişletme konusunda mutabık olan iki bakan, işbirliğinden duydukları memnuniyeti ve karşılıklı saygı ve güven ilkelerine dayalı ortaklığın daha da yoğunlaşması gerektiğini belirttiler.

Ocak ayında da , Özbekistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Devlet Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı  Açılbay Ramatov başkanlığındaki bir heyet Türkmenistan’da temaslarda bulunmuştu.

Türkmenistan-Özbekistan arasındaki  ticari-ekonomik, bilimsel-teknik ve kültürel işbirliği konularını görüşüldüğü ziyaret kapsamında Açılbay Ramatov, Türkmenistan lideri Berdimuhammedov tarafından da kabul edilmişti.

Diğer Haberler