turkmenistan-ozbekistan-iliskileri-gelisiyor

Türkmenistan - Özbekistan ilişkileri gelişiyor

Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılan Orta Asya-Hindistan Diyaloğu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Özbek mevkidaşı Abdulaziz Kamilov ile ikili bir görüşme yaptı.

14 Ocak 2019 13:57

Toplantıda, Meredov ve Kamilov, ikili anlaşmaların  uygulamalarınını gözden  geçirdi.  Bu çerçevede, işgücü piyasalarındaki üreticiler için karşılıklı yararlı koşullar yaratma,  işbirliğini geliştirme ve bölgedeki transit  ulaşım koridorlarını geliştirme çabaları da gözden geçirildi. Karşılıklı ticaret, taşımacılık ve lojistiği teşvik etmek, kilit endüstrilerde yatırım, inovasyon ve teknolojiyi geliştirmek,  enerji, bilgi teknolojisi, tıp, ilaç, tarım, ve aynı zamanda bilim, kültür, eğitim ve  turizm  alanlarındaki etkileşimi daha ileri seviyelere taşımak hususunda görüş birliğine varıldı.

 Karşılıklı ekonomik bağların genişletilmesi  ile ilgili olarak, ticaret hacminin, 2018'in 11 aylık döneminde, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 53 artış göstermiş olması dikkat çekti.

Toplantıda, ayrıca,  Türkmenistan ve Özbekistan'da ortak etkinliklerin düzenlenmesi yoluyla kültürel ve insani ilişkilerin derinleştirilmesine karar verildi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Özbekistan,

Diğer Haberler