turkmenistan-ozbekistan-iliskileri

Türkmenistan-Özbekistan İlişkileri

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan heyetleri, Aşkabat’ta siyasi istişarelerde bulundu.

10 Nisan 2018 10:58

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan heyetleri, Aşkabat’ta siyasi istişarelerde bulundu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülcabbar Abdulvahitov başkanlığındaki Özbekistan heyeti ile Türkmenistan yetkilileri arasındaki  siyasi istişare görüşmeleri, Aşkabat’ta Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında yapıldı.

Siyasi ilişkiler yanında ticari ve ekonomik etkileşim konularının da ele alındığı görüşmelerde, iki ülkenin de bu yöndeki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi için gerekli potansiyele sahip oldukları kaydedildi.

Bölgesel güvenlik, barış ve istikrarın sağlanmasına ilişkin güncel konuları da gündemine alan taraflar, uluslararası terörizmle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve Afganistan'ın yeniden inşası konularında da görüş alışverişinde bulundular.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre görüşmelerde, iki ülke arasındaki olumlu  ilişkilerin geliştirilmesi ve ileriye yönelik hedefler değerlendirildi.. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin rolüne dikkat çekilen toplantıda taraflarca; karşılıklı saygıya dayalı çok yönlü Türkmen-Özbek işbirliğinin başarılı gelişmesinin anahtarı olarak, iki ülkenin devlet başkanları arasındaki güven ilişkisinin altı çizildi.

Özbekistan devlet başkanı Şevket Mirziyoyev, 14 Aralık 2016'da göreve başladıktan sonra il resmi ziyaretini, 2017 yılı  Mart ayı başında Türkmenistan’a yapmış; iki ülke arasında, başta ekonomi ve kültürel konular olmak üzere çok sayıda işbirliği mutabakatı imzalanmıştı.Türkmen ve Özbek liderler söz konusu  ziyaret programı kapsamında Amuderya nehri üzerinde inşa edilen Türkmenabat - Farab köprüsü ile Türkmenabat şehrinde yaptırılan Özbekistan'ın ilk devlet başkanı İslam Kerimov anıtını birlikte açmışlardı. Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev bu ziyaretten iki ay sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayında da  Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un davetine icabetle yeniden Türkmenistan'ı ziyaret etmiş ve iki lider, Hazar denizi kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde bir araya gelmişti.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Özbekistan,

Diğer Haberler