turkmenistan-sinemasi-makamlarin-sirri

Türkmenistan Sineması: Makamların Sırrı

“Makamların Sırrı” filmi, 1974 yılında Sovyet Cumhuriyetleri Sinema festivalinde en iyi film ödülünün sahibi oldu.

20 Nisan 2022 16:11

Türkmenistan halk sanatçısı fahri ünvanına sahip olan Rus besteci Viktor Uspenski, 4 yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda V. Belyayev ile birlikte 350'den fazla Türkmen türkü ve ezgilerinin kaydedildiği “Türkmen müziği” eserini yazdı.

Viktor Uspenski’nin Türkmen halk müziği dünyası üzerine bu yoğun çalışmasının anısına SSCB Halk Sanatçısı usta yönetmen Altı Garlıyev, "Makamların Sırrı" sinema filmi çekti.

Filmin senaryosu Türkmen ozan sanatının tutkunu Hudayberdi Durdıyev tarafından yazıldı.

Filmde ilk Türkmen kadın ozanı Karkara’nın hayatı anlatılır.

1973 yılında vizyona giren “Makamların Sırrı” filmi hala seyircilerin sevgisini kazanmaya devam ediyor ve Türkmen sinemasının kilometre taşlarından biri.

1974 yılında Sovyet Cumhuriyetleri Sinema festivalinde en iyi film ödülün sahibi olan “Makamların Sırrı” filmi, katıldığı birçok uluslararası festivalden de ödül ile döndü.

Makamların Sırrı’nın  bu kadar sevilmesinin önemli unsurlarından biri de Türkmen bestekar Nurı Halmammedov'un bu film için bestelediği müzik.

V. Uspenski’nin V. Belyayev ile beraber yazdığı iki ciltlik “Türkmen müziği” eserinden sonra filmin popülaritesi daha da arttı.

Diğer Haberler