turkmenistan-suudi-arabistan-ikili-iliskileri-gelistiriyor

Türkmenistan-Suudi Arabistan, ikili ilişkileri geliştiriyor

Hükümetlerarası Türkmen-Suudi Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu Aşkabat’da toplandı

19 Ekim 2018 14:16

Türkmen-Suudi Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu'nun altıncı toplantısı, Türkmenistan  Petrol ve Doğal Gaz Kompleksi Merkez  Binası’nda gerçekleştirildi. Her iki ülkenin önde gelen sektör temsilcileri ve  devlet kurumu başkanları, komisyon çalışmalarına katılmak üzere bir araya geldi. Suudi heyete, Ticaret ve Yatırım Bakanı Majid Bin Abdullah El-Qasabi başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı, Binbaşı Abdullah Al Qasabi'yi kabul etti. Kabulde, Abdullah Al Qasabi, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz El Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman El Suud'un, Türkmenistan halkına  esenlik, refah ve başarı dileklerini içeren mesajını sundu. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın geleneksel dostlararası diyaloğu güçlendirmeye büyük önem verdiğini vurgulayarak, Türkmen-Suudi Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu altıncı  toplantısında alınan kararların, her iki dost ülkenin ve halkın çıkarları doğrultusunda tüm alanlarda tam ölçekli bir ortaklık kurmaya yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.

Daha önce yapılan anlaşmaların uygulama sonuçlarını olumlu değerlendiren komisyon üyeleri, bir takım faaliyet alanlarında işbirliğini geliştirme konularını görüştüler. Görüşmelerde, TAPI gaz boru hattı inşaatı projesi, tekstil ve gıda endüstrisi, bankacılık, yakıt ve  enerji sektörü ile  yeni alanlarda  ortak yatırımların genişletilmesi için teklifler değerlendirildi.

Karşılıklı  ticaret ve ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesi için mevcut fırsatlara dikkat çeken toplantı katılımcıları, ihracat-ithalat ürünlerinin hacmini artırma çabalarını koordine etme gereğini dile getirdiler. Bu bağlamda, yeni yatırım projelerinin uygulanmasına katkıda bulunacak olan iki ülkenin iş çevreleri arasında toplantılar düzenlenmesinin önemi vurgulandı. Türkmen-Suudi insani yardım ilişkilerini özellikle kültürel, bilim, eğitim ve turizm alanında güçlendirmeyi amaçlayan uygulamaya yönelik adımlar belirlendi.

İkili ilişkilerde  büyüyen dinamikleri memnuniyetle karşılayan taraflar, Türkmenistan ve Suudi Arabistan Krallığı arasında etkin işbirliğinin geliştirilmesinde hükümetler arası komisyonun rolünü vurguladı.

Türkmen-Suudi Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu'nun altıncı toplantısının sonunda  mevcut yatırımların genişletilmesi ve yeni faaliyet alanlarında ortak yatırımların gerçekleştimesini içeren bir  protokol imzalandı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Suudi Arabistan,

Diğer Haberler